Bøger / faglitteratur / bibliografier

Politik og ideologi i Kina


Beskrivelse


Parallelt med den autoritære politiske undertrykkelse der finder sted i Kina er der siden 1990erne vokset en livlig, offentlig politisk debat frem, hvor tilhængere af en bred vifte af ideologier deltager.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. okt. 2010

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 18. okt. 2010

Bogen henvender sig til udenrigspolitisk interesserede i den økonomisk-politiske og intellektuelle debat i Kina.

Forfatteren er cand.mag. i kinesisk og samfundsfag og ph.d. Bogen gennemgår forskellige holdninger blandt Kinas intellektuelle og politikere fra 1990'erne og til i dag. Den er opdelt i to nogenlunde lige store tidsperioder. Bl.a. skal den afdække baggrunden for Kommunistpartiets 1. partikongres i 2007. Den redegør også kort for Deng-styrets reformer og moderniseringer i 1980'erne samt massakren på Den Himmelske Freds Plads i 1989. I grove træk opdeler forfatteren udviklingen i før og efter årtusindskiftet. Bogen gennemgår og beskriver de forskellige debatter mellem bl.a. højre- og venstrefløj, neokonservatismen og andre retninger og gennemgår såvel hovedretninger som underopdelinger af disse. En debat om marxisme, socialisme, kulturrevolution, kapitalisme, klasserne, privatiseringen, reformproces og demokratisering. Hovedvægten ligger dog på det økonomiske. Sprogligt er bogen let forståelig, mens opbygning og skrivestil er akademisk.

De nyere bøger om Kina handler om meget specielle aspekter af det enorme land. Denne beskæftiger sig med debatten inden for den intellektuelle elite.

Grundig gennemgang af intelligentsiaens forskellige synspunkter inden for de seneste to årtier i Kina.


Militært tidsskrift

Årg. 140, nr. 1 (2011)

af

af

Sigge Aaberg Kærn

Årg. 140, nr. 1 (2011)