Fremragende og detaljeret skildring af de skandinaviske aktioner, der reddede tusindvis af fanger ud af koncentrationslejrene i krigens sidste år. Bred appel til læsere af bøger om 2. verdenskrig.
Bo Lidegaard følger op på Landsmænd med denne skildring af de forskelligartede redningsaktioner, der hjalp fanger med at undslippe de tyske kz-lejre. Bogen går tæt på de mange nøglepersoner, grupperinger og begivenheder, der var centrale og instrumentale i frigivelserne. Med afsæt i omfattende kildearbejde afdækker Bo Lidegaard spørgsmålene: Hvordan kunne det lade sig gøre at forene de forskelligartede grupperinger, der skulle til for at lirke døren op til (til tider hemmelige) fangelejre? Hvordan forholdt man sig til det nødvendige samarbejde med nazi-ledelsen? Hvad betød aktionerne for afslutningen af krigen og placeringen/unddragelsen af ansvar? Lidegaard giver i forord, noter og litteraturliste forslag til videre læsning.
Gennemarbejdet, detaljeret og fængende. Bogen udmærker sig ved at tage udgangspunkt i materiale fra både norske, danske, svenske og tyske kilder, hvilket giver et bredt perspektiv samtidig med, at fortællingen udspiller sig i aktørernes øjenhøjde, så man mærker historiens vingesus.
Den lægger sig tæt op ad seniorforsker ved Rigsarkivet Hans Sode-Madsens Dengang i TheresienstadtDe hvide busserLandsmænd og De hvide busser LandsmændDen lægger sig tæt op ad seniorforsker ved Rigsarkivet Hans Sode-Madsens Dengang i Theresienstadt og LandsmændDen lægger sig tæt op ad seniorforsker ved Rigsarkivet Hans Sode-Madsens Dengang i Theresienstadt og De hvide busser .