Bøger / faglitteratur / essays

Rejsen, de aldrig kom hjem fra : et essay om en ekspedition


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med udstilling af Teit Jørgensens fotografier fra Mayalandet.

Kulturhistorisk essay, der kredser poetisk om Per Kirkebys (f. 1938), Teit Jørgensens (f. 1947) og Ib Michaels (f. 1945) ekspedition til Mayalandet i 1971, og den indflydelse kulturmødet fik på de tre deltageres senere værker.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. sep. 2015

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 16. sep. 2015

Kulturhistorisk essay, der kredser poetisk om en ekspedition til Mayalandet i 1971, og den indflydelse kulturmødet fik på de tre deltageres senere værker. Henvender sig især til alle, der interesserer sig for Ib Michaels forfatterskab og Per Kirkebys kunst.

I Asger Schnacks essay skildres Ib Michael, Per Kirkeby og fotograf Teit Jørgensens møde med Mayakulturen, som fik afgørende betydning for deres liv og kunst. Essayet bygger på citater fra de tre deltagere selv, idet de i dagbøger, udgivelser og samtaler med forfatteren reflekterer over rejsens hændelser, deres egen kunstneriske overvejelser, samt oplevelsen af Mayaindianerne og ruinerne af den ældgamle civilisation. Mellem citaterne digter Schnack med og lever sig ind i rejsen. Bogen er udkommet i forbindelse med en udstilling af Teit Jørgensens fotografier fra Mayalandet hos Galleri Tom Christoffersen og afsluttes med 10 fotografier af denne, samt litteraturhenvisninger.

Essayet giver et godt indblik i ekspeditionens betydning for de tre kunstnere og i 1970'ernes fascination af naturfolk og fjerne kulturer med andre tankesæt.

Ekspeditionen er tidligere behandlet og beskrevet af deltagerne selv i Hændelser på rejsenMayalandetIndianerliv i regnskovenDet lukkede øje fra 1971, Mayalandet fra 1973, Indianerliv i regnskoven fra 1973 og Det lukkede øje fra 1994, men her ses ekspeditionen udefra og i et historisk lysEkspeditionen er tidligere behandlet og beskrevet af deltagerne selv i Hændelser på rejsen fra 1971, fra 1973, Indianerliv i regnskoven fra 1973 og Det lukkede øje fra 1994, men her ses ekspeditionen udefra og i et historisk lysEkspeditionen er tidligere behandlet og beskrevet af deltagerne selv i Hændelser på rejsen fra 1971, Mayalandet fra 1973, fra 1973 og Det lukkede øje fra 1994, men her ses ekspeditionen udefra og i et historisk lysEkspeditionen er tidligere behandlet og beskrevet af deltagerne selv i Hændelser på rejsen fra 1971, Mayalandet fra 1973, Indianerliv i regnskoven fra 1973 og fra 1994, men her ses ekspeditionen udefra og i et historisk lys.