Bøger / faglitteratur / fotografier

Rensdyrfolket i øst : en fotografisk fortælling om et unikt nomadefolk i Mongoliet


Beskrivelse


Forfatteren har tilbragt tre uger hos det lille nomadefolk, Tsaatan stammen, der lever i symbiose med deres rensdyr, som de har gjort i tusindvis af år.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. mar. 2012

af

af

Anny Skov Madsen

d. 14. mar. 2012

En inspirationsbog før rejsen til Mongoliet, men bogen giver også indsigt i et lille nomadefolks helt anderledes levevilkår. Bogen kan på grund af den enkle tekst og de mange fotos også bruges til opgaver fra 6. klasse.

Forfatteren, der er fotograf, har besøgt et nomadefolk i Mongoliet i den mongolske tajga. Tsaatan folket er en lille gruppe nomader på ialt 130 personer, der alt efter årstiderne flytter rundt med deres rensdyr. Tsaa-tan betyder Rensdyr-folket og det er rensdyrene, der bestemmer deres liv og er deres eksistens, men der bliver færre af dem. Stammen er i dag overladt til sig selv. Fotografen har fulgt stammen i en periode, så man får et levende indtryk af hverdagslivet, den barske natur og de fremtidige muligheder. Der bliver givet stemme til nogle enkelte personer, der fortæller om deres historie, arbejde og personlige forhold. De mange fotos fylder mest, og de spænder vidt, så man får området og personerne helt ind. Teksten er prisværdig kortfattet, men fortæller det nødvendige.

Nomader : stemmer & spor, 2002 er også et billedværk, men om flere forskellige nomadestammer.

Fotobogen med den enkle tekst dokumenterer nomadefolkets vilkår, kultur og hverdagsliv. Det er fremmedartet og enkel livsstil, der er under pres på flere fronter. En fint formidlet dokumentation, der fortæller om livsglæde og harmoni uden de kendte materielle goder. Bogen kan læses og anvendes bredt, også i undervisningen i folkeskolen.