Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Rode-Rikke


Beskrivelse


Under arbejdet med at skaffe penge til et skoleblad, bliver Rikke og hendes kammerater rodet ind i mange begivenheder.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Merete Egholm Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Forografisk genoptryk fra 1972. Typerne er forstørret, og bogen er blevet mere læse-venlig. Omslagsillustrationen er også ny. Rina Dahlerups Rode-Rikke er erstattet med Grethe Lis', og detfremgår tydeligere, hvad bogen handler om, nemlig udgivelsen af skolebladet 'Sutteflasken'. Rikke går i 5. klasse og er elevrådsrepræsentant. Sammen med de andre små er hun godt træt af at blivetrynet af de store i elevrådet, og derfor beslutter hun sammen med de øvrige repræsentanter fra 1.-5. klasse, at de skal udgive deres eget blad. De små elever er fantastisk velformulerede ogopfyldt af en stor portion idealisme. Alle får sig et job for at tjene penge til udgivelsen af deres blad. 2. udgaven her kan betegnes som en historisk roman i tiden før den nye folkeskolelov,idealistiske børn, der arbejder individuelt for fællesskabet osv. Her i 'fattigfirserne' vil næppe nogle børn aflevere deres surt tjente penge til udgivelsen af et skoleblad. Vores tre eksemplarerfra 1972 er endnu ikke nedslidte(og har ikke været udlånt siden 1982), så derfor fungerer romanen næppe som selvlæsningsbog mere. Den er for idyllisk og kedelig, men bogen kan sagtens - også i1987 - bruges i en debat omkring elevråd, medbestemmelse, store kontra små. Fra 5. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bente Nielsen

d. 18. dec. 2018

Rode-Rikke udkom 1. gang i 1972, og den har i tidens løb nydt megen popularitet. Rode-Rikke er mellemste barn i en travl og forjaget, men varm og moderne familie. Hun er medlem af skolenselevråd og erfarer her, at de store altid stemmer de små ned. Derfor bestemmer de små, at de selv vil lave deres eget skoleblad, og med ildhu og stædighed gennemfører de deres forehavende trodsmange genvordigheder. Bogen er en halvfjerdser-klassiker, og sin alder til trods virker den stadigvæk på de væsentligste områder aktuel og vedkommende. Det gælder både beskrivelsen af familien ogforholdene i skolen. Teksten er helt identisk med førsteudgavens, end ikke priser er lavet om. Den nye udgave er lidt højere i formatet, hvilket giver plads til lidt større typer, som absolut er etplus for bogen. Forsiden er nytegnet og virker tidssvarende og indbydende. Det er absolut relevant at nyudgive denne humoristiske og lidt hæsblæsende bog om moderne menneskers dagligdag, og det erimponerende, at denstadig virker tidssvarende. Bogen er velegnet til oplæsning fra 8 år og til selvlæsning fra 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Verner S. Handesten (skole)

d. 19. dec. 2018

I løbet af 14 dage gennemfører nogle skoleelever (fra 3.-5. kl.) en mindre revolution ved at skaffe penge og stof til deres eget skoleblad »Sutteflasken«. Desuden skildres (Søborg?)rækkehusmiljø og et godt arbejdsklima i et lille bogtrykkeri. En af kammeraterne fra 3. kl. er karakteriseret gennem sine mange kraftudtryk (Vi møder typen oftere og o. i dagens skole) - sproget er saftigt, men ideerne er gode nok. (Sjældent har jeg iøvrigt set så mange ja, jamen, jo i en bog!). Det var en spændende og virkelighedstro historie. Brugbar som oplæsningsb., men ellers selvlæsning i (3.) 4. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Marianne Poulsen (børn)

d. 5. apr. 2019

For at skaffe penge til et alternativt skoleblad, som skal være et talerør for de mindre klasser på en københavnsk forstadsskole, tager Rode Rikke fra 5. klasse og hendes kammerater job i fritiden. Rikke bliver bud i et trykkeri, hvilket bl. a. fører til, at hun afslører et par tyve. Fortællingen domineres af Rikkes dialoger med kammerater, søskende, forældre og andre voksne. Bogen skitserer mange problemer. Men da situationerne enten er ret rosenrødt eller sort skildret, kan det hele til tider virke skabelonagtigt og karrikeret, selvom der er mange rigtige iagttagelser af børns og voksnes reaktioner. Imidlertid mangler vi hverdagsskildringer af børns dagligdag i 70'erne, og køb bør overvejes.