Bøger / skønlitteratur / roman

Røde Ran : Legenden om kongernes og dronningernes Nordsjælland


Beskrivelse


For mere end 1000 år siden samles en gigantisk skat, den kaldes "Røde Ran". Skatten er forbandet og vogtes af to overnaturlige væsner, Turse-Jorun (en varulve-heks) og trolden Ram der er smed og kæmpeflagermus!

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. aug. 2018

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 30. aug. 2018

Gendigtning af gamle legender fra Nordsjælland, hvor en mystisk skat og nogle mystiske væsner spiller sammen med historiens virkelige personer. Romanen er i krydsfeltet mellem historisk roman og fantasy og kan læses af begge genrers læsere.

Historien tager sin begyndelse for mere end 1000 år siden. Her hører vi om hvorledes en gigantisk skat, "Røde Ran", samles. Skatten er forbandet og vogtes af to overnaturlige væsner, Turse-Jorun (en varulve heks) og trolden Ram. Historien er fortalt i forskellige dele og slutter i 1700-tallet. Vi møder ægte mennesker fra danmarkshistorien, som Asser Rig, Esbern Snare, Dronning Dagmar og mange andre. Handlingen er centreret om Arresø og Nordsjælland med vigtige afstikkere til København. Bogen er illustreret af Rikke Sørensen, og fortællingen er en gendigtning af bogen som udkom første gang i 1862.

"Røde ran" er et spændende bekendtskab. Selve grundmyten, om skatten og væsnerne, er godt formidlet og det noget arkaiske sprogbrug giver fortællingen autenticitet. Det er en spændende blanding mellem fantasy og historisk roman. Bestemt ikke en roman for alle, men et godt bud på en anderledes dansk fantasyroman baseret på danmarkshistorien og på myter og sagn.

Josefine Ottesen blander også den historiske roman med fantasygenren i den glimrende Helgi Daner.