Ruslands nyere historie beskrevet sådan som Moskva i dag forklarer de seneste 30-40 års begivenheder, og her ser man verden på en helt anden måde end i Vesteuropa. Relevant læsning for alle interesserede i samfundsudvikling, udenrigspolitik og historie.
Historiker og ruslandskender Jens Jørgen Nielsen (JJN) ønsker at gøre op med den negative opfattelse, som mange efter hans mening har af Rusland. Han forklarer baggrunden for de konservative synspunkter, som den russiske ledelse i dag har, hvor ordet stabilitet er allervigtigst. JJN har i mange år rejst i Rusland og kommer i bogen med egne oplevelser fra den samfundsomvæltende tid, hvor helt almindelige og lovlydige mennesker på få år fik deres livsgrundlag revet væk under sig. Det opfatter mange med rette som uretfærdigt, for andre blev på uhæderlig vis ufatteligt rige på deres bekostning. Den tids løfter om at demokrati og velfærd følges ad, vrænger man nu ad i brede dele af det russiske samfund, mener JJN, og opfattelsen er, at man er blevet snydt.
Der er altid to sider af en sag, og i denne bog fremlægger Jens Jørgen Nielsen den synsvinkel, Kreml ser på verden fra og baggrunden herfor. Den er vigtig at kende, selv om en af Jens Jørgens Nielsens grundlæggende præmisser om udbredt russofobi i Vesten virker meget fortænkt.
I sin Ny kold krigBag den kolde krigs tåger : Marie Krarup taler med 17 eksperter fra øst og vest argumenterer Krarup for tilsvarende synspunkter, der til gengæld fuldstændig modsiges af fx Samuel Rachlin, der fx i Bag den kolde krigs tåger : Stalins arv til et splittet Europa har en helt anden analyse af det moderne Ruslands udviklingI sin Ny kold krig : Marie Krarup taler med 17 eksperter fra øst og vest argumenterer Krarup for tilsvarende synspunkter, der til gengæld fuldstændig modsiges af fx Samuel Rachlin, der fx i : Stalins arv til et splittet Europa har en helt anden analyse af det moderne Ruslands udvikling.