Bøger / faglitteratur

Ruslands sorte oktober : Jeltsins kup og lokale borgerkrig


Beskrivelse


Genemgang af forudsætninger og konsekvenser af det drama der udspillede sig i Moskva 4.10.1993 da præsident Jeltsin beordrede bombning af det demokratisk valgte russiske parlament. Beretningen giver også en kritisk fremstilling af den vestlige offentligheds generelt ensidige støtte til Jeltsin.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. maj 2015

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 7. maj 2015

Grundig granskning af Jeltsins statskup i 1993. For alle der ønsker et andet perspektiv på Ruslands politiske fortid og nutid.

Ph.d. i historie (Moskva 1979) og statskundskab (Århus 1999) Aksel V. Karlsen er erklæret socialist og lægger i indledningen ikke skjul på, at bogen afspejler hans personlige standpunkt ift. Jeltsins dekret om at opløse det russiske parlament i efteråret 1993. I bogens fem dele gøres vha. mangfoldige kilder rede for dekretet, hele optakten til konflikten fra 1987-1993, med magtkampe mellem Gorbatjov og Jeltsin samt Sovjetunionens opløsning, selve statskuppets forløb time for time fra 21/9 til 5/10, forskellige fortolkninger af forløbet og dets konsekvenser frem til i dag, samt en afsluttende opsamling og efterskrift. Bogen er forsynet med forord, kort, tidslinje, nøglebegreber, persongalleri, litteraturliste, samt index.

Bogen er et godt alternativ til den herskende vestlige mediedækning af Jeltsins "kamp for demokratiet". Redegørelsen er overalt veldokumenteret og grundig, sine steder tungt politisk stof og andre steder medrivende øjenvidneberetninger. Det er befriende, at forfatteren lægger sine holdninger åbent frem.

Dækkende samme periode i Ruslands historie kan nævnes Fra kaos til PutinJeltsins RuslandBoris Jeltsin fra 2008. Jeltsins Rusland fra 1999 fokuserer på Jeltsins præsidentperiode og det samme gør Jeltsins erindringer Boris Jeltsin fra 1994Dækkende samme periode i Ruslands historie kan nævnes Fra kaos til Putin fra 2008. fra 1999 fokuserer på Jeltsins præsidentperiode og det samme gør Jeltsins erindringer Boris Jeltsin fra 1994Dækkende samme periode i Ruslands historie kan nævnes Fra kaos til Putin fra 2008. Jeltsins Rusland fra 1999 fokuserer på Jeltsins præsidentperiode og det samme gør Jeltsins erindringer fra 1994.