Der er rytme i alt, men hvad er rytme egentlig? Hvordan fanger vi rytmen og lærer at bruge dens puls, som en æstetisk guide i vort liv? En spændende og letlæselig introduktion til fænomenet rytme. Til alle læsere af "Tænkepauser"-seriens nysgerrige blik på vor verden.
Bind nr. 82 i serien, hvor vi denne gang præsenteres for fænomenet rytme. Birgitte Stougaard Pedersen fra Aarhus Universitet citerer Hölderlins udsagn om at "alt er rytme" og erkender, at det næsten forholder sig sådan. Rytmen finder vi i kroppens og årstidernes cyklus, talernes timing, poesiens metrik, musikkens taktslag og bølgernes slag mod kysten. Alt der har en form og en gentagelse med frekvenser. BSP går til perceptionspsykologien for at finde svar, men går videre end det, til de fænomener, der ikke nødvendigvis har faste gentagelser og tænker, at rytme måske er med til at give os sammenhængskraft, en ramme for fællesskaber, samtidigt med at den kan få os til at gå i takt og tromme bestemte budskaber ind.
Som med andre bind i serien er det en bog, man ikke vidste, man havde brug for at læse, og som får en til at standse op og få øje på et fænomen i hverdagen, som er overalt, men man måske ikke giver meget opmærksomhed. Formidling i topklasse.
Tilsvarende om emnet findes ikke, uden at det bliver mere specifikt i fx Ud af rimtågenTrommeleg om metrik i litteraturen. Der findes også mere pædagogiske indfaldsvinkler som i fx Trommeleg om bevægelseslegeTilsvarende om emnet findes ikke, uden at det bliver mere specifikt i fx Ud af rimtågen om metrik i litteraturen. Der findes også mere pædagogiske indfaldsvinkler som i fx om bevægelseslege.