Bøger / skønlitteratur / roman

Samfundets støtter


Beskrivelse


Kriminalroman. Vred og indigneret roman om det stockholmske politis efterforskning af nogle voldsanmeldelser mod en effektiv og fast sammentømret gruppe kriminalbetjente.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. sep. 2003

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 1. sep. 2003

Det var en fornøjelse at genlæse denne bog af politiromanens svenske mester, der desværre ikke har skrevet så meget siden denne bog kom på dansk første gang i 1985. Jeg har undret mig over, hvorfor han ikke skrev mere, men forklaringen er, at han har gået på elgjagt, og har arbejdet som kriminolog, men han har også skrevet både en jagtbog og afsnit til spændingsserien om Anne Holt sammen med Jan Guillou. I anledningen af en ny bog, hvor den højtplacerede politimand Lars Martin Johansson igen er hovedpersonen, har forlaget valgt at genudgive første bind i serien, og det skal man være glad for, de steder, hvor den er slidt op. Bogen er en spændende og fascinerende historie om politiets arbejdsmetoder, fordomme og samarbejde samt om mulig politivold fra en gruppe effektive politifolk. En mand dør i politiets varetægt, men er han faldet, eller er han blevet slået? Samtidig med at også andre forbrydelser skal opklares, skal der efterforskes i sager om bestikkelse og svindel indenfor etaten. Foruden at vi får en barsk historie samt en meget grundig gennemgang af sagens forløb, er historien og personerne fyldt med humor i blandt andet en ret sort nuance. På trods af de mange år lever bogen stadig intenst, og det er fortsat en vedkommende historie.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 18. dec. 2018

P., som er kriminolog, har med denne bog om samfundets støtter (politiet) leveret endnu et bidrag til den righoldige svenske produktion af kvalitetspolitiromaner. Han har tidligere udgivetManden fra Mallorca og Sagen Kataryna (begge filmatiseret) og har i kraft af sin beskæftigelse et indgående kendskab til politiets arbejde. I denne roman fokuserer han på politivold. Niels RuneNielsson samles døddrukken op af en politipatrulje og sættes i arresten. Ved det fjerde kontroleftersyn der, finder fangevogteren tydelige tegn på vold, som først kan være begået efterarrestationen. Nielsson dør af sine skader. Spørgsmålet er, hvordan det er sket, og hvem der er ansvarlig? Persson skildrer med stor indlevelse i 86 kapitler det opklaringsarbejde, tre politifolksættes på. Læseren får et realistisk og detaljeret indblik i både politiets arbejdsmetoder og forskellige personlighedstyper blandt politifolk. Udover det elementært spændende ved at følgeopklaringen rejser bogen indirekteprincipielle spørgsmål vedrørende politiarbejde: hvilke metoder kan samfundsmæssigt accepteres, når forbrydelser skal opklares? Hvad sker der, når politietundersøger klager imod sig selv? Bogen er oversat ved Jan Mølgård og kan bruges på alle biblioteker.


Jyllands-posten

d. 25. mar. 1986

af

af

L

d. 25. mar. 1986


Fyens stiftstidende

d. 11. apr. 1986

af

d. 11. apr. 1986


Politiken

d. 22. feb. 1986

af

af

Harald Mogensen

d. 22. feb. 1986


Aktuelt

d. 5. mar. 1986

af

d. 5. mar. 1986


Berlingske tidende

d. 6. maj 1986

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 6. maj 1986


Information

d. 17. apr. 1986

af

af

Søren. Vinterberg

d. 17. apr. 1986


Vendsyssel tidende

d. 7. mar. 1986

af

af

Kjeld Torbjørn

d. 7. mar. 1986