Bogen er ikke for menigmand, men for folk, der i forvejen er kendt med Grundtvig, hans historie og tankegods. Men indenfor det felt, vil den have en bred målgruppe: historikere, højskolefolk, teologer, litteraturhistorikere m.v.
Grundtvig har haft en enorm betydning for opbygningen af det danske samfund, han er på mange måder nøglen til "det danske". Trods dette er det imidlertid oftest teologer, litteraturhistorikere, højskolefolk og historikere, der har skrevet mest om Grundtvig. Hans tanker og betydning for Danmarks politiske udvikling, hans syn på den sociale del af samfundslivet og hans betydning for opbygning af staten og nationen, er ikke særligt velbeskrevet. Antologien her kommer rundt om den del af Grundtvigs virke. Hvordan har han påvirket opfattelsen af "det nationale", hvordan har han bidraget til en form for symbolsk orden, hans syn på jøderne, hans betydning for dele af de danske udvandrersamfund i USA, og endelig: Er der forskelle mellem Danmark og Sverige, der kan tilskrives fraværet af en Grundtvig i Sverige?.
Om den del af Grundtvigs virke findes bl.a. Dam: Politikeren Grundtvig, 1983 og Bjørn: Grundtvig som politiker, 2007.
En antologi for folk, der i forvejen interesserer sig for Grundtvig. Artiklerne belyser bredt, hvordan Grundtvig har påvirket samfundslivet og opfattelsen af stat og nation.