Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Sammen er vi én og én


Beskrivelse


Anders møder Maria i gymnasiet - det er kærlighed ved første blik. Men det med at være kærester er ikke helt så let. Og da det endelig lykkes, så er der jo hende den anden pige til festen ...

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. jan. 2000

af

af

Lotte Lykke Simonsen

d. 20. jan. 2000

Norsk debutroman om den store kærlighed, venskaber og om være ung. Anders møder Maria i gymnasiet, og det er kærlighed ved første blik, men det med at blive rigtige kærester er ikke helt så let. De "ser" hinanden og har stadig en vis frihed. Men da Maria rejser et år til USA, går det op for Anders, hvad hun egentlig betyder for ham. Hans liv går selvfølgelig videre med vennerne, mens Maria er væk, men det bliver først rigtig helt, da hun vender tilbage og de bliver rigtige kærester! Men så er der jo lige hende pigen til festen, og det var jo ikke lige meningen, at Maria skulle opdage det!! En intens velskreven bog om dengang alt skulle prøves for første gang, forelskelse, samleje, joints og venskaber. En alvorlig, helhjertet, og dejlig bog, som både unge fra 13 år og "unge der er blevet voksne" kan spejle sig i. En rigtig god ungdomsbog, som på en flot måde fortæller om, hvordan det er at være ung, med hvad der deraf følger af både godt og ondt.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. jan. 2000

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 20. jan. 2000

Bag den lidt kryptisk-melankolske titel gemmer sig en glimrende norsk ungdomsroman, opdelt i tre afsnit, ét for hvert år i gymnasiet, om Anders, matematikgeni og ung oprører. Bogens handling udspiller sig på to planer, væsentligst og mest omfangsrigt en række flashbacks på gymnasietiden og i udstrækning en mere beskeden, men central rammefortælling, der på nutidsplanet, sideløbende, fortæller om Anders' tilfældige møde med den store kærlighed fra dengang, Maria. I en sprogligt særdeles veloplagt stil fortæller Anders, i 1. person, om druk og fester, piger og den seksuelle debut, forældre og familie, venner, fjender og kammerater, skolen og lærerne, skønheden i matematikken og i særdeleshed usikkerheden over den omklamrende fremtid og karriere, der lurer lige om hjørnet. Indimellem ustyrligt morsomt, andre gange smerteligt sårbart, med stærke mindelser om en fremragende islandsk roman, Tumult (1992). Bogen appellerer stærkt til og solidariserer sig med vore ældste lånere i folkeskolen via sit egoistiske oprørs- og kærlighedsmotiv, iagttaget og beskrevet udelukkende fra Anders' synsvinkel.


Berlingske tidende

d. 8. apr. 2000

af

af

Kari Sønsthagen

d. 8. apr. 2000