Bøger / skønlitteratur til børn / dyrefortællinger

Sander Sige


Beskrivelse


Billedbog. Myren Sander begynder at stille spørgsmål om det ensformige arbejde i myretuen. Det går galt, men ender godt!

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. aug. 1997

af

af

Lene Kristiansen

d. 22. aug. 1997

Gad vide, om Sander Sige havde set dagens lys, hvis ikke forfatteren havde nydt en vis medieopmærksomhed? - der er i hvert fald fokus på personen Carsten Graff lige fra starten. For forsatsen er en artikel til den voksne om tankerne bag (midterspalten er delvist gået tabt i indbindingen) med overskriften "uvidenhed som mangelvare", hvor Graff slår et slag for enkelheden og de "dumme" spørgsmål. Så følger historien om myren Sander, som undrer sig over det nærmest tranceagtige liv i myretuen, hvor hver passer sit, uden egentlig at hvide hvorfor. Sander begynder at stille spørgsmål og ender med at blive smidt ud af tuen. Her møder han brumbassen Norman Tænker, og bliver også ved et uheld skyld i, at tuen bliver ødelagt. Men godt det samme, det tvinger myrene til at "se" igen - og Sander, han vinder ingen prinsesse men en dronning! Ikke megen poesi men et klart budskab, hvor det bastante og frelste følges pænt ad. Bogens største aktiv er Lotte Nybos søde og humoristiske illustrationer med et myreunivers, der bobler af liv & farver og til en vis grad modsiger teksten. På sidste forsats et brev til "moderne kvinder" fra "din moderne mand", skrevet på en farvebåndshungrende rejseskrivemaskine. Må jeg i bogens ånd udstille min uvidenhed og stille spørgsmålet "Hvad laver det der"? Fra 5 år & voksne.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. aug. 1997

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 22. aug. 1997

Moderne eventyr om den blåøjede myre, Sander Sige, som en dag begynder at tænke og stille spørgsmål om sin daglige dont i den store tue. Det får katastrofale følger: Sander bliver sparket ud og tuen ødelagt. Den søde dronning trøster Sander: Når tuen bliver for stor og uoverskuelig, mister myrerne overblikket og bliver navlebeskuende. For den voksne (op)læser har den engagerede og vidende revser af informationssamfundet leveret en besk satire over dette samfunds overfladiskhed og tomhed. Om hans ambition om samtidig at levere en god historie for de mindste og noget at tænke over for de mellemste er lykkedes, det er dog tvivlsomt. Hvor sympatisk historien er, virker teksten tung og omstændelig og savner i høj grad noget af eventyrets og fablens på én gang stramme og lette form. Det bøder illustrationerne dog en del på. Festligt, fabulerende og farverigt slår Lotte Nybo sig løs med tindrende morsom satire i myrehøjde. Et lidt selvhøjtideligt forord savner Graffs skarpe pointer, mens et pudsigt maskinskrevet efterskrift godt kan få det til at gibbe i den voksne læser. En usædvanlig, men også problematisk bog for børn fra 1. til omkring 3. klasse. For større børn er præget af billedbog for stærkt.


Berlingske tidende

d. 3. sep. 1997

af

af

Eva Glistrup

d. 3. sep. 1997


Politiken

d. 24. aug. 1997

af

af

Søren Vinterberg

d. 24. aug. 1997


Information

d. 22. aug. 1997

af

af

Thore Skulberg

d. 22. aug. 1997