Bøger / skønlitteratur / roman

Scener af livet i provinsen : Drengeår, Ungdomsår, Sommertid


Beskrivelse


Drengeår: Erindringsroman fra en trøstesløs forstad til Cape Town, hvor drengen omkring år 1950 kæmper for at finde sin identitet, forstå familiens sociale deroute, respektere sin far og begribe det sydafrikanske samfunds spilleregler.
Ungdomsår: Erindringsroman om sydafrikanske John, der flygter til London for at forløse sin indre digter, men hverken får succes med skriveriet eller kvinderne.
Sommertid: Erindringsroman med indblik i forfatteren John Coetzees liv som søgende og usikker yngre mand i 1970'ernes Sydafrika - fortalt gennem hans egne samtidige notater samt afslørende fiktive interviews foretaget efter hans død med folk fra hans liv.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 2012

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 29. maj 2012

Tre-i-én selvbiografisk roman med mange lag, men den er nem at gå til og kan formidles bredt.

I tre forløb fortælles om en drengs opvækst til ung mand og derefter - i tilbageblik - om livet, som det nu blev. Drenge- og ungdomsårene er fortalt i tredje person om John, som vokser op i Sydafrika, splittet mellem engelsk kultur og sin boer-baggrund, utilpas ved apartheid, udtilbens i forhold til sin skvattede far og omklamrende mor. Som ung slår han sig ned i England og drømmer om at blive forfatter. I tredje del er vinklen skiftet til noter og interviews med personer, som kendte en nu afdød forfatter, John Coetzee, hvis liv var præget af, at han aldrig knyttede sig til andre mennesker. Således fortæller romanen om et land og en person, hvis mellemmenneskelige relationer nærmest er autistisk handicappede. Lyder det tungt? Det er det ikke. Det er mesterligt fortalt, og især i tredje del overgiver man sig helt til de skæve vinkler og den underspillede men skarpe humor. J.M. Coetzee (f. 1940) fik Nobelprisen i litteratur 2003.

Samlet udgivelse af Drengeår, 1998, Ungdomsår, 2003 og Sommertid, 2010. Teksterne er redigeret, men der er ingen grund til at udskifte de tidligere udgaver. Det giver dog noget ekstra at læse dem i sammenhæng, så der er god mening i at anskaffe denne nye bog. Alle udgaver er oversat af Niels Brunse og har godt layout, fine omslag og bagsidetekster.

Bredt anvendelig selvbiografisk roman i mesterklasse af sydafrikansk, nobelprisbelønnet forfatter.


Berlingske tidende

d. 9. juni 2012

af

af

Per Krogh Hansen

d. 9. juni 2012


Jyllands-posten

d. 30. maj 2012

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 30. maj 2012Informationer og udgaver