Henvender sig til alle, der er optaget af jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig og som gerne vil forsøge at forstå, hvad der skete.
Folk, der med forskelligt motiv hjalp jøderne overalt i Europa, kaldes her Schindlers ligemænd efter Oskar Schindler, der reddede 1100 jøder fra gaskamrene. Bogen har undersøgt bevæggrundene hos dem, der hjalp. Bogen er opdelt i fire dele: De første drejer sig om dem, der hjalp. I den sidste del forsøger bogen at forstå, hvad der gjorde en tilskuer til en hjælper? Bogen bygger på 30 interviews med personer, der hjalp jøder under 2. verdenskrig. Der afsluttes med tabeller over hjælpere og informanter samt detaljer om de reddede. Forfatteren, der er af jødisk afstamning, er født i Budapest og nu bosat i England, hvor hun har specialiseret sig i holocauststudier.
Der ses ikke andre bøger af forfatteren på dansk. Danske forhold omtales stort set ikke i bogen, men om de danske jøder under anden verdenskrig findes flere titler, se fx Rasmus Kreth: Flugten til Sverige, 1995 samt Jødeaktionen i Danmark oktober 43, 2010. Se desuden Thomas Keneallys roman Schindlers liste, 2004.
Det er en omfangsrig bog, hvor de 30 grundige interviews fylder så meget, at det lidt overskygger overskueligheden. Bogen trækker perspektivet helt op til nutiden med uhyrlighederne i Rwanda og Darfur med overvejelser om nutidens ligegyldighed i forhold til lidelse. Trods alt konkluderer bogen, at folk hjælper af medmenneskelighed.