Bøger / skønlitteratur / roman

Sejrgården


Beskrivelse


Om den forældreløse dreng, Jørgens opvækst og hans tid først som stik-i-rend-dreng, senere som lærling i en købmandsgård.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. okt. 1998

af

af

Helle Winther Olsen

d. 2. okt. 1998

Sejrgården, der sidst kom i en udgave i 1984 er een af de titler Lars von Trier har ladet danne oplæg til en TV-serie på 26 afsnit. Den er skrevet i 1913 og handler om en ung mand, der sætter alt ind på at forfølge sit udstukne mål. Den gode og milde Else Holm er i sin ungdom blevet bedraget og har måttet påtage sig eneansvaret for sønnen Jørgen. Ved Elses alt for tidlige død pålægger hun sønnen at finde sin fader og tilgive ham - og beder ham til en begyndelse søge plads hos købmanden i Sejrgården. Ikke mindst som skildring af en svunden tid er bogen interessant; den har også i sit persongalleri nogle pudseløjerlige figurer, som er ret så filmegnede. Forf. hylder det ædle, trofaste og ærlige i mennesket og tror på at den grimme ælling kan blive en svane gennem hårdt arbejde. Korch må have haft størst respekt for kvinder: såvel i deres retlinethed som i deres giftige vælde er de stærkere og mere magtfulde end mændene, der Jørgen undtaget, er nogle ret svage karakterer. Bogen har bestemt en rørende underholdingsværdi, men jeg tvivler alligevel på, at nye læsergrupper vil tage det trods alt bedagede forf.skab til sig. Bogen er appellerende udstyret i såvel omslag som stor typografi - og Carsten Bertelsens efterord er nyttige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Inge Torkild-Hansen

d. 18. dec. 2018

Jørgen er bogens hovedperson, søn af en enlig mor, som der da han er ca. 10 år. Vi følger ham gennem hårde tider hos en ond plejemor, skolegang og lærepladsen i den store, men forsømtekøbmandsgård, hvor det viser sig at indehaveren er hans far. Sammen får de skik på forretningen samt dens dovne og uhæderlige ansatte. Det hele ender med fryd, gammen og bryllup: »Og lykken boede iSejrgaarden«. Statur og ansigtstræk samt masser af adjektiver bruges til persontegningen og handlingen skrider frem v.h.'a. en altvidende, kommenterende og vurderende fortæller. Bådehandlingsmæssigt, fortælleteknisk og sprogligt ligger bogen i nærheden af kvalitetsgrænsen, og jeg finder den kedelig, sentimental og triviel. Anskaffelse må bero på bibliotekernes skelen tillånernes smag og ønsker - den skal nok blive læst (hidtidigt oplag, 154.000 eks.). Bogen indeholder i øvrigt en liste med kortfattede oplysninger om udgivelseshistorien for de romaner, som erudsendt efter forfatterens død. Pæn sats, menavis-agtig papirkvalitet.