Siden de tidlige 1980'ere har ledelse være svaret på ethvert spørgsmål, men er "mere ledelse" helt uden omkostninger? Forfatteren drager paradigmet i tvivl, og hans argumenter bør interessere offentlige ledere, politikere samt alle andre, der har en mening om ledelse eller det offentlige.
Finn Weidemann, der er lektor ved Syddansk Universitet, har en lang række værker bag sig fra videnskabelige rapporter til skønlitteratur indenfor forskellige genrer. Her er det forestillingen om, at man ikke kan få for meget ledelse, Ledersamfundet, han sætter under lup. Weidemann gennemgår ledelsesbegrebets udvikling, og han udpeger nogle af de udfordringer, som en ukritisk ledelsesfokusering efterlader. Endelig giver han eksempler på alternativer til de traditionelle ledelsesformer. Bogen er uden illustrationer, men der er noter og litteraturliste.
Argumentationen er faglig og velfunderet på et akademisk niveau. Trods det akademiske niveau er bogen velskrevet, så læsere uden en akademisk baggrund kan være med. Argumenterne er velunderbyggede og Weidemann skal roses for at sætte et at tidens almindeligste paradigmer til debat på et niveau som sikrer bogens relevans også i årene fremover. Weidemann skriver, trods sin videnskabelige baggrund og standard, ligefremt og forståeligt.
Bogen falder fint sammen med fx Brinkmanns angreb på andre af tidens paradigmer i Stå fast som dog har en væsentligt bredere målgruppe.