Bøger / skønlitteratur / roman

Shamanen


Beskrivelse


En skotsk læge kommer til Amerika i 1839. Hans virke blandt nybyggere og indianere, frem til borgerkrigens afslutning, da hans døve søn overtager opgaven, bliver beretningen om en dramatisk periode i Amerikas historie.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. feb. 2017

af

af

Louise Hede

d. 10. feb. 2017

Den førstefødte mand i hver Cole-generation, føler sig kaldet til lægekundskaben. Det sker også for Rob J. Cole der i 1839 rejser til Amerika for at arbejde som læge, og som senere får den døve søn Shaman, der selv vokser op og bliver læge. For læsere af historiske romaner.

Rob J. Cole stammer fra en lang generation af læger. I 1839 rejser han selv fra Skotland til Amerika for at arbejde som læge. Her behandler han både nybyggere og sauk-indianere, hvor sidstnævnte indvier Cole i deres lægekunst. Coles søn, som bliver kaldt Shaman, bliver som lille døv, men drømmer alligevel om at føre lægetraditionen videre. 2. bind i serien om Rob J. Cole generationerne, som starter med HelbrederenEn kvindes valg og slutter med En kvindes valg. Kan læses uafhængigt af resten af serienRob J. Cole stammer fra en lang generation af læger. I 1839 rejser han selv fra Skotland til Amerika for at arbejde som læge. Her behandler han både nybyggere og sauk-indianere, hvor sidstnævnte indvier Cole i deres lægekunst. Coles søn, som bliver kaldt Shaman, bliver som lille døv, men drømmer alligevel om at føre lægetraditionen videre. 2. bind i serien om Rob J. Cole generationerne, som starter med Helbrederen og slutter med . Kan læses uafhængigt af resten af serien.

En historisk roman der opsluger læseren fra første side. Den er velskrevet og forholdsvis let at læse. Den giver et interessant indblik i datidens liv og lægekunst.

Resten af Noah Gordons serie er oplagt at læse. Derudover vil Ken Folletts historiske bøger også være sammenlignelige.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Birgit Sloth

d. 19. dec. 2018

Underholdningsroman i murstensformat om Amerikas historie og især om lægevidenskabens udvikling i årene 1839-ca.1865. Robert J. Cole kommer som 21 -årig til Boston fra Skotland for at finde arbejde som læge. Efter en kort og lærerig tid her drager han vestpå og nedsætter sig på prærien. Gennem hans - og senere hans døve søns arbejde som landlæge gives et fint og historisk korrekt billede af tidens sygdomme og behandlingsmuligheder, også de traditionelle indianske. God er også beskrivelsen af, hvordan et samfund opstår på prærien og de konflikter af religiøs og politisk art, der præger udviklingen. Forfatteren er pacifist, bl.a. er borgerkrigen set fra en læges synsvinkel ikke gloriøs, og han har stor sympati for indianere og de forskellige minoriteter. Afsluttende noter dokumenterer forfatterens grundige forarbejde til hans første titel på dansk. De mange historiske facts tynger ikke bogen, da de indgår naturligt i fars og søns oplevelser og personlige udviklingshistorie.Personerne er interessante, men lidt for gode til at være menneskelige. Shamanen vil give mange læsere en rigtig god oplevelse. Det er en bestseller i bl.a. Tyskland, og den har stof til også at blive det her.


Politiken

d. 7. nov. 1993

af

af

Birgitte Hesselaa

d. 7. nov. 1993


Berlingske tidende

d. 21. okt. 1993

af

af

Mette Terkelsen

d. 21. okt. 1993


Kristeligt dagblad

d. 21. okt. 1993

af

af

Lotte Thyrring Andersen

d. 21. okt. 1993


Jyllands-posten

d. 23. nov. 1993

af

af

Ib Monty

d. 23. nov. 1993