Dette er 3. udgave af Løgstrups bog om religionsfilosofiske betragtninger, der første gang udkom i 1978. Der er kun lavet få fejlrettelser. Hans Den etiske fordring, 1956, der beskriver menneskers etiske forholden sig til hinanden er noget lettere tilgængelig end dette metafysiske værk, som derfor henvender sig til en noget snævrere kreds af læsere. Nye generationer af filosofi-, religionshistorie- og teologistuderende må være den primære målgruppe.
Bogens tekster er delt op i fx "Skabelse og tilintetgørelse", "Rummets uendelighed", "Det singulære universale", "Den metafysiske trehed" og "Polemisk epilog". Den forholder sig til mange forskellige problemstillinger. Tid i forhold til væren. Tid i forhold til rum. Eksistens i forhold til evighed. Videnskab, empiri i forhold til metafysik. Og alt sammen i et historisk perspektiv. Det overordnede spørgsmål er, om videnskaben med tiden har "sejret" over religion og tro.
Der er skrevet en række bøger om Løgstrup og hans metafysiske tænkning, bl.a. Universet i historien, 1986, Sårbar usårlighed, 1994, Skabelse og etik, 1994 og Svend Andersen: Løgstrup, 2. udg. 2005.
Svend Andersen har redigeret denne udgave og skriver i efterskriftet, at bogen er et vedkommende bidrag "i en tidsalder, hvor det kan være svært at finde en realistisk og dækkende forståelse af religionens betydning og plads i det menneskelige samfund." En sådan forståelse kan med baggrund i tidens flagafbrændinger være god at få.