Bøger / faglitteratur

Skal hele Balkan med i EU?


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. okt. 2019

af

af

Kent Skov

d. 8. okt. 2019

Seriøs lille bog om EU's overvejelser om indlemmelse af flere lande på Balkan. For interesserede i EU-politik, journalister m.v.

Nyt bind i den lille pamfletagtige serie "Samfundstanker", der udgives af Demokrati i Europa Oplysningsforbundet. Serien handler om komplicerede og aktuelle EU-spørgsmål og problemstillinger. Bogen her en en artikelsamling, der analyserer situationen om udvidelsen yderligere mod øst med de balkanlande, der endnu ikke er medlemmer. For efter mange års stilstand er indlemmelsen af Kroatien og Slovenien og måske på længere sigt også Serbien og Montenegro kommet på dagsordenen igen. I de enkelte kapitler behandles EU set fra en række balkanlande: Albanien, Serbien, Montenegro, Nordmakedonien, Kosovo og Bosnien-Hercegovina og deres forskellige forudsætninger og synsvinkler på EU.

Der er tale om relativt korte, men seriøse gennemgange af lande, som mange ikke har det store kendskab til. Et nyt perspektiv, der også omtales i bogen er den geopolitiske situation, hvor de aktuelle internationale forhold omkring Kinas og Ruslands øgede politiske og økonomiske interesse også spiller ind.

To andre bøger, også i artikelform, om samme emne er EU og naboerneEU som sikkerhedspolitisk aktør og EU som sikkerhedspolitisk aktør - begge lidt mere omfattende og udgivet af EuropabevægelsenTo andre bøger, også i artikelform, om samme emne er EU og naboerne og - begge lidt mere omfattende og udgivet af Europabevægelsen.