Film / nonfiktion / dokumentarfilm

Slavernes slægt


Beskrivelse


I årene 1672-1840 blev ca. 100.000 afrikanere gjort til danske slaver, dobbelt så mange omkom under jagten eller transporten. Dokumentarserien følger en række slægtsforskeres arbejde med at finde forfædre, der blev handlet fra Afrika og ført til De Dansk Vestindiske øer.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2013

af

af

Astrid Tang

d. 19. dec. 2013

Tv-dokumentarserie fra 2005 om efterkommere af danske slaver og deres jagt på familiehistorien. Dokumentaren kan bruges af slægtsforskere, historieinteresserede eller folk med særlig interesse for Danmarks rolle som kolonimagt og slavehandlende nation, men går ikke så meget i dybden, at den kan stå alene som kilde til fx en skoleopgave om slaver.

Dokumentarserien er i fire dele, hver af ca. 1 times varighed. I årene 1672-1840 blev ca. 100.000 afrikanere gjort til danske slaver, dobbelt så mange omkom under jagten eller transporten. Danmark har velbevarede og nøjagtige fortegnelser over handlen med slaver. Slavernes navne, fødested, handelspapirer m.m. er bevaret og er en uvurderlig kilde til information for bl.a. slægtsforskere. Dokumentarserien følger en række slægtsforskeres arbejde med at finde forfædre, der blev handlet fra Afrika og ført til De Dansk Vestindiske øer. Enkelte endte i Danmark som udstillingsgenstande eller tjenere.

I 2008 udkom bogen Slavernes slægt af journalist Alex Frank Larsen. Bogen blev til på baggrund af denne tv-dokumentarserie, som han producerede for DR2 i 2005. I opbygning minder dokumentarserien om DR1 serien Ved du hvem du er?, der dykkede ned i kendte danskeres familiehistorie.

Dokumentarserien giver et indblik i Danmarks rolle som kolonimagt og slavehandlende nation, men den primære vinkel er slægtsforskerens.