Film / fiktion / drama

Smerte og ære


Beskrivelse


Den smerteplagede og desillusionerede filminstruktør, Salvador, har tidligere haft stor succes og nu skal hans nyrestaurerede hovedværk have repremiere. For at genfinde livets mening begynder han at reflektere over de valg, han har truffet livet igennem, mens fortiden og nutiden falder sammen omkring ham.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. jan. 2020

af

af

Thomas Drachmann Kastberg

d. 23. jan. 2020

Antonio Banderas spiller en version af Pedro Almodóvar i den spanske filmskabers meget personlige og delvist selvbiografiske nye film. For et voksent publikum.

Drama fra Spaniens 70-årige stjerneinstruktør, Pedro Almodóvar. Den aldrende og smerteplagede filminstruktør Salvador Mallo (Antonio Banderas), befinder sig i en depressiv tilstand og karrieremæssig stilstand, da han bliver spurgt af det lokale cinematek, om han vil introducere hans nyrestaurerede hovedværk, sammen med filmens hovedrolleskuespiller, Albert. Albert introducerer Salvador for heroin og hans nyopdagede sindstilstand (som samtidigt lindrer hans rygsmerter) får Salvador til at reflektere over sit liv. Bl.a. drømmer Salvador sig tilbage til barndommen med sin viljestærke mor (Penelope Cruz) mens et ulykkeligt homoseksuelt kærlighedsforhold fra 80'erne pludseligt banker på døren.

Afdæmpet og eftertænksom film i forhold til Almodóvars øvrige værker. Filmen, som er bygget op omkring flashbacks, hænger elegant sammen og har en humoristisk undertone. En rørende, melankolsk og livsklog skildring af dét at blive ældre, om fortidens afhængighedsskabende spøgelser, og mere konkret om Salvadors dominerende og kritiske mor, hans homoseksualitet, stoffer, hans sårbarhed og ensomhed. Banderas, i hans nok bedste rolle, vandt for bedste skuespiller i Cannes. Smuk fotografering, scenografi og brug af farver.

Fellinis klassiker 8 1/2 8½ fra 1963, som også er en metafilm om en instruktør i kunstnerisk krise.


Ugeskrift for læger [online]

d. 14. okt. 2019

af

af

Lene Agersnap

d. 14. okt. 2019


Kristeligt dagblad

d. 7. sep. 2019

af

af

Karen Dyssel

d. 7. sep. 2019


Jyllands-posten

d. 5. sep. 2019

af

af

Nanna Frank Rasmussen

d. 5. sep. 2019


Berlingske tidende

d. 5. sep. 2019

af

af

Stephanie Caruana (f. 1974)

d. 5. sep. 2019


Information

d. 5. sep. 2019

af

af

Ralf Christensen

d. 5. sep. 2019


Børsen

d. 6. sep. 2019

af

af

Michael Solgaard

d. 6. sep. 2019