Bøger / faglitteratur

Soldatens år : Afghanistan-krigen i dansk litteratur og kultur


Beskrivelse


Diskussion, analyser og beskrivelser af en række værker inden for især litteratur, men også film, scenekunst og billedkunst der udpeger en tendens: krigen er kompleks, soldaten er konkret, og der tegner sig en hovedfigur i værkerne: den hjemvendte soldat med mentale problemer.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. nov. 2014

af

af

Jytte Bræmer

d. 11. nov. 2014

Afghanistan-krigen har nu sat sine spor i såvel litteratur som andre kulturformer. Bogen beskriver og analyserer hvordan. For folk med en særlig interesse for litteratur og kultur.

Som efter både 1. og 2. verdenskrig påvirkes kunst og litteratur af krigen. "Return of the soldier" er temaet. Forfatteren analyser romaner, poesi, film, billedkunst og påviser, at det ikke er krigen, der drager kunstnerne, men det er soldaten. Han trækker trådene tilbage til Jeppe på bjerget, Hemingway og Wilhelm Dinesen. Lars Husums roman Jeg er en hær får den mest grundige behandling, men også Dy Plambeck, Riebnitzsky, Colling Nielsen, Claus Beck-Nielsen, en del poesi, ballet, film, kunst af John Kørner, Mathilde Fenger og flere andre kulturprodukter analyseres og sættes ind i den kunstneriske strømning, de er en del af.

Katastrofer kalder på kunstnere, og man er ofte nødt til at ty til kunst for at forstå de historiske begivenheder. Nutidens litteratur adskiller sig ifølge forfatteren ikke væsentlig fra skønlitteraturen efter andre krige. Krig er en infektion, soldaten aldrig bliver kureret for. Bogen er et signalement af en af de genremæssige strømninger, vi ser lige nu. Kan bruges af opgaveskrivere på ungdomsuddannelsesniveau og opefter, og vil nok mest blive brugt i den sammenhæng på bibliotekerne.

Kan sammenlignes med Performativ biografismeLivslange liv og Livslange liv, der begge beskriver tendenser i nutidens litteraturKan sammenlignes med Performativ biografisme og , der begge beskriver tendenser i nutidens litteratur.


Politiken

d. 30. nov. 2014

af

af

Lasse Horne Kjældgaard

d. 30. nov. 2014