Bøger / skønlitteratur / roman

Sommerfugl


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Ingerd bliver i 1490 bortgiftet til Norges førstemand, som lærer hende at begå sig i det politiske magtspil. En viden hun gør brug af, da hun bliver alene med de fem døtre og skal spille sine kort rigtigt under reformationens omvæltninger.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. okt. 2018

af

af

Helle Winther Olsen

d. 5. okt. 2018

Reformationstiden i Norden er et virvar af krige, konflikter, alliancer og mesalliancer, og midt i det hele sidder norske Ingerd som hustru til Norges førstemand og Nordens rigeste kvinde. For alle yndere af historiske romaner med en stærk kvinde som hovedperson.

Som 15-årig bliver Ingerd Ottesdotter (ca.1475-1555) i 1490 bortgiftet til den meget ældre Nils, som nærer stor kærlighed til hende. Hun selv kommer fra en af Norges rigeste familier, men i den nye alliance med den norske førstemand kommer hun helt tæt på den politiske magt. Det arrangerede ægteskab viser sig glædesfuldt og medfører en vigtig indføring i kvindeliv, kærlighedsliv og det livsfarlige magtspil under Unionskrigene, Unionsopløsningen og reformationen. Parret får fem døtre, før Nils dør i 1520'erne og Ingerd må spille sine kort på bedste måde for sig selv og de fem døtre.

Man mærker tydeligt forfatterens kærlighed til det historiske stof og til Ingerd. Udviklingen fra naiv pige til stærk og klog kvinde der tør stå ved sig selv og sin seksualitet danner et kvindebillede, som er velkendt i Hellebergs forfatterskab. Igen formår hun at finde en - i dette tilfælde - ret ukendt historisk person, som hun løfter op til et spejlbillede af moderne kvindeliv. Bogen er lang, det myldrer med historiske personer og begivenheder og kræver en tålmodig og historieinteresseret læser(inde).

Udover i Hellebergs egen StormeneSankt Markus Nat skildres reformationen fx i Sankt Markus NatUdover i Hellebergs egen Stormene skildres reformationen fx i .


Kristeligt dagblad

d. 14. dec. 2018

af

af

Bo Hakon Jørgensen (f. 1946)

d. 14. dec. 2018


Jyllands-posten

d. 24. nov. 2018

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 24. nov. 2018