Bøger / skønlitteratur / roman

Spild : en dameroman


Beskrivelse


Den ældre Hedda har genkendt sig selv i en bog og indleder en brevveksling med bogens forfatter, der inspireres til at skrive den unge Heddas historie: En fortælling om en ung kvindes balancegang mellem frigørelse, begær og pligtfølelse i 1930'ernes Sverige.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. maj 2012

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 7. maj 2012

Henvender sig til læsere, der kræver lidt mere af skønlitteraturen og interesserer sig for kvindefrigørelse og kvindeskæbner i mellemkrigstiden.

Forfatteren er svensk, universitetsuddannet indenfor statskundskab, historie og litteraturvidenskab og underviser ved forfatterskolen ved universitetet i Lund. I romanen bliver forfatteren kontaktet af en ældre kvinde Hedda, der har genkendt sig selv ud fra en beskrivelse i en af forfatterens bøger, og en korrespondance begynder. Med inspiration i denne korrespondance, samt gamle fotos skrives sideløbende romanen om Hedda som ung i en middelklassefamilie i Lund i 1930'erne. Som den eneste pige i familien forventes det, at hun skal tage ansvar for hjemmet, den syge far og den kræftramte bror, men Hedda har andre planer med sit liv og giver ikke op trods modgangen - eller gør hun? Der springes meget i tid og skriveformen understreger sammenhængen mellem inspirationskilde og roman. Det er en kompleks roman, sprogligt varieret og eksperimenterende. Bogen vandt den svenske August-pris sidste år.

Inge Eriksens En kvinde med hat har også fokus på en stærk ung kvindes udvikling dog tidsmæssigt lidt senere, men denne roman er noget mere eksperimenterende i sin form.

Kompleks roman, der giver læseren stof til eftertanke især indenfor emner som kvindeundertrykkelse, frigørelse og pligtfølelse.


litteratursiden.dk

d. 23. juli 2012

af

af

Karen Kærgård

d. 23. juli 2012

Hvad er et forspildt kvindeliv? Livsklog metaroman med et sitrende hudløst ungdomsportræt af en kvinde med rige talenter i 30ernes Sverige. Alt i bogen er fiktion, men i romanen lader forfatteren sig ...


Jyllands-posten

d. 13. juni 2012

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 13. juni 2012


Berlingske tidende

d. 29. maj 2012

af

af

Eva Pohl

d. 29. maj 2012


Information

d. 7. dec. 2012

af

af

Marie Louise Kjølbye

d. 7. dec. 2012


Kristeligt dagblad

d. 29. juni 2012

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 29. juni 2012