Bøger / faglitteratur til børn

Spirebogen


Beskrivelse


Om at dyrke almindelige og sjældne planter hjemme og i skolen ved at så frø fra frugter, grønsager og andre planter.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. okt. 2013

af

af

Poul Wibbert Esberg

d. 17. okt. 2013

Bogen kan anvendes af børn på 11-12 år eller andre, som har mod på at dyrke planter i vindueskarmen. Den kan også anvendes i natur- og teknikundervisningen eller på andre institutioner, hvor planter er temaet.

Bogen er en klassiker indenfor spirebøgerne, og den er stadig lige anvendelig. Det eneste, der indikerer alderen er en lidt gammeldags frisure og påklædning hos de børn, der optræder på fotos. Der er anvisninger på, hvordan man får et par dusin frø til at spire. Der er både de kendte karsefrø og bønnespirer, men også mere eksotiske som bomuld, eucalyptus og vandplanter. Der er desuden afledte afsnit om fx minidrivhuse, flaskehaver og kastaniedyr. Teksten er primært en vejledning, og den støttes af glimrende tegninger, alle farvelagte samt fotos.

Der er tale om en 3. udgave af bogen. Første udgave kom 1982, og der er kun ændret ganske lidt, så der fx er kommet en webadresse, hvor man kan købe de mere eksotiske frø. Der kommer ikke ofte bøger kun om spiring som fx Det spirer og gror fra 2000, men emnet behandles ofte i natur- og teknikbøger.

Den lille bog virker stadig relevant og anvendelig.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Marie Ørsted Pedersen (børn)

d. 18. dec. 2018

En fagbog i stort format, der i tegninger, fotos og tekst viser, hvordan en lang række frø, samt afskårne toppe af gulerødder, rødbeder m.v. kan udvikle sig til smukke planter i envindueskarm. Bl.a. vises hvordan man kan dyrke bomulds-, banan-, avocadoplanter. Forfatteren har gennem to år fulgt de enkelte planters udvikling og taget notater, tegnet planterne samt fået demfotograferet. Teksten indeholder korte og instruktive forklaringer af de forskellige stadier, som suppleres af de farvelagte tegninger. Endelig er alle planterne afbilledet i smukke farvefotos.Emnemæssigt ligger bogen tæt op ad Christina Björks Linea planter og Ralf Eframssons Se det spire, men er knap så omfattende. Den virker mere inspirerende for de yngste grundet det gode oginstruktive billedmateriale. En oplagt børne-forældre-bog, der giver lyst til at gå i gang.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren A. Sørensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Denne billedbog handler om, hvordan man skal bære sig ad for at få frø til at spire og om, hvordan planter i øvrigt formeres. Bogen er meget pædagogisk forsynet med "grønne fingre" i deenkelte afsnit for at markere, hvad der er lettest at have med at gøre (én finger) o.s.v. De planter, der er omtalt spænder lige fra de nemmeste (karse) til de sværeste: avocados og banan.Hovedvægten er lagt på de planter, der er nemmest adgang til, nemlig alm. køkkenurter og sydfrugter, hvor man jo får frøene ved blot at købe frugterne. Bogen indeholder mange overraskendeoplysninger og gode ideer til praktisk anvendelse. Den er gennemsyret af interesse for planter og evne til at lægge tingene frem, så børn kan forstå dem. Bogen er illustreret med smukkefarvefotografier og instruktive tegninger, også i farver. Der er også et afsnit om, hvordan man kan så og dyrke planter i klassen. Anskaffelse til gr 57 er oplagt, den skal nok blive efterspurgt,navnlig om foråret. Hvis økonomien tillader det,ville jeg anskaffe den som klasse- eller gruppesæt til 4.-6. klasse, der findes ikke meget om emnet, anvendelig på dette klassetrin. Den ser solidud, og den bliver aldrig forældet.


Kristeligt dagblad

d. 27. mar. 1982

af

af

Mona Clemmensen

d. 27. mar. 1982


Folkeskolen

årg 99, nr 25/26 (1982)

af

af

Hans Erik Berthelsen

årg 99, nr 25/26 (1982)


Naturen og hjemmet

årg 79, nr 6 (1982)

af

af

H. U. C. Laursen

årg 79, nr 6 (1982)


Børn & bøger

årg 35, nr 4 (1982)

af

af

Curt Olsen

årg 35, nr 4 (1982)


Frederiksborg Amts avis

d. 10. juli 1982

af

af

L. B.

d. 10. juli 1982


Børn & unge

årg 13, nr 29 (1982)

af

af

Steen Katz

årg 13, nr 29 (1982)