Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Storbyindianer


Beskrivelse


Selvbiografisk fortælling, som - i en blanding af fiktion og dokumentarisme - beskriver BZ'ernes drømme og holdninger til magthaverne, systemet, politiet, gadekampe, fællesskab og dagliglivet.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Mona E. Madsen

d. 19. dec. 2018

Den selvbiografiske BZ-beretning, der rækker fra besættelsen af klostret i Abel Cathrinesgade til dramaet om Ryesgade 58, skildrer en blandet flok unge, fyldt af mistillid og efterhånden had til det officielle, etablerede system og dets »lakajer«, og en kamp mod myndighederne, der på begge sider optrappes voldsomt gennem årene. Mogens fortæller om dagligdagen i de besatte huse, med interne problemer, utryghed og paranoia, men også om lyspunkter af fælles glød og energi. Ingen af BZ fællerne skildres nøjere - heller ikke hans skiftende »kærester«. Den politiske analyse strækker sig til at smadre (»tilte«) bankfacader eller planlægge angreb på USAs ambassade for at ramme det kapitalistiske system, og velmenende støtte afvises med foragt, hvis den ikke kommer fra de rette eller på de rigtige BZ præmisser. Titlen har 2 betydninger: dels er der elementer af »indianere mod cowboys« i BZ aktionerne, dels handler 40 sider om Mogens blandt Sydamerikas indianere, hvis modstand modimperialismen parallelliseres med BZ. - Kronologisk fortalt, men uden præcise dateringer, objektive oversigter og illustrationer, og egner sig derfor ikke til banale skoleopgaver; litterær kvalitet er heller ikke hovedsagen - men brugbar subjektiv indføring i BZ-universet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Storbyindianer er Mogens Voldens debutbog. Fiktiv og dokumentarisk skildrer den BZ-bevægelsen fra de første besættelser og frem til gadekampene i Ryesgade. Det hele opleves og gennemleves afet ungt menneske, som har lagt studierne bag sig og nu aktivt arbejder for bevægelsen. Det er drømmen om et liv uden styring, uden indblanding. En kamp mod spekulanter, mod systemet. Bogens tone erbarsk, varm, pågående og nogle steder grænsende til det naive. Her lægges ikke fingre imellem, når det drejer sig om politiet, medierne eller politikerne. Bogen er høj-aktuel, hvilket de sidste 14dage fortæller alt om. Den vil blive modtaget forskelligt: Som en håndbog i terrorvirksomhed - som en grov propagandabog - eller som en ægte og varm beskrivelse af tidens sidste »drømmere«, desidste virkelige storbyindianere. Man må efter endt læsning frygte den sidste afgørende kamp. Bogen kan sammenlignes med Klebergers og Lindstrøms bøger om BZ'eren men de er det rene vand ved sidenaf Storbyindianer.Evt. Dansk/samtidsorientering i 10. klasse. Fælleslæsning.


Fyens stiftstidende

d. 10. juni 1988

af

af

Johs Nørregaard Frandsen

d. 10. juni 1988


BUM

årg 7, (1988)

af

af

Mans Ovesen

årg 7, (1988)


Dansk pædagogisk tidsskrift

årg 37, nr 1 (1989)

af

af

Geert Egger

årg 37, nr 1 (1989)


Det fri Aktuelt

d. 12. maj 1988

af

af

Steffen Larsen

d. 12. maj 1988


Information

d. 14. maj 1988

af

af

Morten Sabroe

d. 14. maj 1988


Politiken

d. 25. maj 1988

af

af

Jens Andersen

d. 25. maj 1988


Aalborg stiftstidende

d. 17. maj 1988

af

af

Dorte Rohde

d. 17. maj 1988



Informationer og udgaver