Bøger / skønlitteratur / roman

Storfanger


Beskrivelse


Om storfangeren Malas liv ved Hudson Bugten og hans tragiske sammenstød med den vestlige civilisation i begyndelsen af 1900-tallet, som ændrer hans verden for altid.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. juni 2006

af

af

Per Månson

d. 19. juni 2006

Peter Freuchens dobbeltroman fra 1927-28 handler om den eskimoiske storfanger Mala, der har absolut førerposition i sin stamme, men kommer i konflikt med det hvide samfund og ender som flygtning med sin lille familie. Det er en barsk fortælling om manddrab og kvinderov og ikke mindst om den gamle inuitkulturs ikke altid heldige møde med koloniherrenes regler og normer. Første bind foregår meget blandt hvide mænd, hvor Mala først blandt andet er hvalfanger for et par skibe, men ender som så godt som dødsdømt for stammemord. I andet bind afskriver han helt de hvides verden, men kommer dermed i konflikt med sin familie og kan heller ikke helt selv afskrive en vis indflydelse fra den såkaldte civilisation. Bøgerne, der dannede grundlag for Freuchens film Eskimo, fortjener genlæsning som et solidarisk, men absolut ikke romantiseret, billede af inuit-kulturen i starten af forrige århundrede og nogle overvældende jagt- og naturbeskrivelser. Romanerne udkom sidst i 1974 og 1956.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Morten Bagger

d. 19. dec. 2018

Romanen er fra 1927 og hører sammen med Rømningsmand fra 1928, dette er et optryk af Fremads 1954-udgave. Bogen handler om canadiske polareskimoers barske liv og deres første kontakter med den hvide mand, der kommer til menneskene først med hvalfangerskibe og siden med en veritabel politistation for at udbrede den hvide mands lov og orden i de vældige snemarker. Hovedpersonen er storfangeren Maia, hvis første kone bliver dræbt ved et vådeskud af en kaptajn. Maia søger og tager erstatning, idet han simpelthen bortfører to andre gifte eskimokvinder, og det kommer naturligvis til et blodigt opgør med deres mænd. Først snitter Mala den ene i småstykker, siden skyder han ofrets to brødre og jager sin yngste hustrus mand ad Nordpolen til. Der står nu respekt og frygt om ham, alle flytter fra hans boplads og hans næste kontakt med omverdenen bliver, da han finder to halvdøde politimænd, der er draget ud for at fange ham. Han redder deres liv og følger frivilligt med, men da enmenneskefjendsk inspektør vil lægge ham i jern og siden hænge ham, flygter han mod nord igen. Det er en meget spændende og godt fortalt historie skrevet med stor viden om polareskimoernes liv, selvudslettende udtryksform og seje overlevelseskamp i en periode med kultursammenstød og store ændringer.


Aktuelt

d. 26. nov. 1974

af

af

Per Gudmundsen

d. 26. nov. 1974


Social-demokraten

d. 13. nov. 1954

af

af

E. Schelde Møller

d. 13. nov. 1954


Politiken

d. 4. okt. 1974

af

af

Franz Berliner

d. 4. okt. 1974