Ti gode historier er en samling portrætudsendelser fra DR, som er signeret af Søren Ryge. Tv-manden har gennem en årrække opsøgt en række stovte, gamle mennesker med unikke livshistorier fra en dagligdag på landet. Og mosaikken af ansigter og landskaber bliver samtidig til et smukt billede af et Danmark, som hastigt er ved at forsvinde. Udsendelserne kan således både formidles til et publikum, som holder af mennesker og menneskeskæbner, og som en dokumentation af et Danmark af snart i går.
De kan fortælle, kan de. De gamle mennesker på landet. Og Søren Ryge er en god katalysator, som kan få munden på gled, og som selv kæder fortællingerne sammen med nødvendig baggrundsviden. Der er smeden, som stadig kan sko heste; Evald, der laver hvidkålssuppe; Ketty, som samler porcelæn; Hans, som er omgivet af 130 rågepar; arbejdsomme Lis samt Harry og David med deres heste; og Valborg på 99 år, som stadig graver sin have; plus Henning med en tam havørn samt Kristian og Ruth med rigtig meget fjerkræ. Og som bonus Sigvald, der ikke vil fotograferes og slet ikke vil i fjernsynet.
Søren Ryge laver enkelt og funktionelt fjernsyn uden de store falbelader endsige budgetter. Han er i dag en institution med for eksempel de syv udsendelser om Anders og Julius, som gjorde brødrene berømte og del af det danske arvesølv. Hans dokumentariske metode er at skabe tillid, så et fortrolighedsforhold opstår. Dette forhold ses også i Jørgen Vestergaards Et rigtigt bondeliv, 1994.
Anbefalelsesværdigt kvalitetsfjernsyn.