Bøger / faglitteratur

Til forsvar for kritikken


Beskrivelse


Gennem læsninger af Luc Boltanski, Eve Chiapello, Axel Honneth, Jürgen Habermas, Judith Butler m.fl. skitseres en ny, kritisk teori.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Jette Landberg

2007

Bogen henvender sig til universitetsstuderende og andre, der interesserer sig for sociologi på et højt plan. Bogen er en lettere omskrevet udgave af forfatterens ph.d.-afhandling.

Rasmus Willig er formand for Dansk Sociologforening og adjunkt på RUC. Han har skrevet forord til Axel Honneths Behov for anerkendelse, 2003 og redigeret bogen Sociale patologier, 2005. Der eksisterer i dag to former for samfundskritik: den umiddelbare, sensationsprægede kritik og den dyberegående, akademiske kritik. Førstnævnte har idag overtaget, og vi får derfor sjældent gennemgribende analyser, men blot en fragmentarisk, overfladisk kritik. Forfatteren forsøger at skitsere en ny form for kritik ved at gennemgå nyere sociologer som Boltanski, Chiapello, Judith Butler m.fl. og ikke mindst Axel Honneths anerkendelsteori. Bagerst følger 25 sider noter og litteraturhenvisninger.

Så vidt jeg har kunnet tyde teorien, lægger forfatteren sig op ad Honneths kritik af sociologer som fx Habermas. Der findes et par bøger på dansk af Honneth bl.a. ovennævnte, som forfatteren her har bidraget til. Sociologer som Chiapello og Boltanski findes ikke på dansk, ligesom der heller ikke findes lignende værk med et tværsnit af kritikken.

Bogen kan især læses for sin gennemgang af Honnets anerkendelsesteori, der bruges i mange uddannelsessammenhænge Læsning kræver indsigt i sociologisk terminologi og begreber, da den absolut er på universitetsniveau.


Jyllands-posten

d. 27. juli 2007

af

af

Dennis Nørmark

d. 27. juli 2007


Politiken

d. 18. aug. 2007

af

af

Lasse Horne Kjældgaard

d. 18. aug. 2007


Dansk pædagogisk tidsskrift

2008, nr. 3

af

af

Søren Dupont

2008, nr. 3


Kritik

Årg. 40, nr. 186 (2007)

af

af

Henrik Dahl

Årg. 40, nr. 186 (2007)


Filosofi

2009, nr. 1

af

af

Steen Nepper Larsen

2009, nr. 1