Bøger / faglitteratur / rejsebeskrivelser

Tilbage til Tanger : redux : en pilgrimsrejse i beat-generationens fodspor


Beskrivelse


En rejse til Tanger i de amerikanske forfattere William S. Burroughs, Jack Kerouac, Allen Ginsberg og Paul Bowles fodspor fra 1950'erne.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Kent Skov

2007

Bogen er en genudgivelse og er stadig relevant. Den henvender sig til samme læsergruppe, som da den først udkom. Dvs. forfattere, litteraturstuderende/lærere og de nye interesserede der er kommet til. Bogen er trods opstillingen som rejsebog mest egnet til lænestolen.

Det er 50 siden, at Kerouacs Vejene udkom. Romanen satte med ét fokus på den amerikanske beatgeneration med forfatterne Borroughs, Ginsberg og Bowles m.fl., som der igen er fornyet interesse omkring. De bosatte sig for en tid i Tangers depraverede Interzone, der i 1950'erne havde en særegen atmosfære og kom til at spille en central rolle. HLs fortrinlige bog beretter medlevende og underholdende i en anekdotisk og kalejdoskopisk form understøttet af de få, men kongeniale disede fotos om de senere berømte digteres eskapader, eksperimenter med stoffer og sex og deres livtag med at få skrevet livet ind i litteraturen og vice versa. Herhjemme har de bl.a. inspireret Dan Turéll og Peter Laugesen.

Den ti år gamle udsolgte 1. udgave genudgives her i en let revideret udgave, der har bibeholdt første udgaves struktur og opbygning. Det gør ikke den første udgave kassabel, men interesserede biblioteker anbefales (også) at anskaffe denne nye udgave.

Tilbage til Tanger er en af de bedste bøger, der er skrevet på dansk om den beatgeneration, der længe har nydt kultstatus. Og denne reviderede og let forøgede udgave vil have appel også til nytilkomne litteraturinteresserede og andre medsmag for nyere kulturhisorie.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 1997

af

af

Mogens Faber

d. 3. nov. 1997

Byen Tanger i Marokko har en særlig plads i litteraturhistorien, eftersom byen i halvtredserne blev det sted, hvor beat-generationsdigtere som Allen Ginsburg, Jack Kerouac og William Burroughs slog sig ned i en periode, og hvor forfatter-ægteparret Jane og Paul Bowles boede fast. I bogen her er Henrik List ude og støve myter op og med sig har han fotografen Anders Askegaard. Det er der blevet en bog ud af, som dels fortæller om hvordan det er at være turist i Tanger, en by fuld af klæbende plattenslagere, og historien om berømthedernes Tanger, som nu nærmest er forsvundet. Steder som "Villa Deliriuum", "Tanger Inn" og "Café Interzone". Han møder også Paul Bowles, den eneste nulevende af berømthederne. Med tilgift af Anders Askegaard gode sort-hvide billeder en stof- og handlingsmættet bog, der både kan læses for sine litterære anekdoter og som en decideret rejsebog, men nok mest vil glæde de aficionados, der i forvejen er fans af beatgenerationen eller måske blot Dan Turrèl. Bagest i bogen en liste med læseforslag.


Berlingske tidende

d. 29. sep. 2007

af

af

Per Krogh Hansen

d. 29. sep. 2007


Berlingske tidende

d. 18. nov. 1997

af

af

Lars Handesten

d. 18. nov. 1997


Jazz special

Nr. 38 (1998)

af

af

J. R. Keith Keller

Nr. 38 (1998)


Kristeligt dagblad

d. 13. nov. 1997

af

af

Birgitte Larsen

d. 13. nov. 1997


Weekendavisen

d. 21. nov. 1997

af

af

Nikolaj M. Lassen

d. 21. nov. 1997


Politiken

d. 19. nov. 1997

af

af

Kim Skotte

d. 19. nov. 1997