Bøger / skønlitteratur / roman

Tusindfryd


Beskrivelse


Krimi fra en jysk provinsby, hvor Brecht og Olsen fra Rigspolitiets Rejsehold forsøger at finde den ægteskabssvindler, som atter har skilt sig af med et offer, byens kvindelige bibliotekar.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

C. H. Henriksen

d. 19. dec. 2018

Danske forlag synes for alvor at have fået blod på tanden og at have mistet nogle af deres betænkeligheder ved at lade nye danske kriminalforfattere komme til orde. Der er ved at være »salg« i dem, det kriminallæsende publikum har åbenbart vænnet sig til at en forbrydelse godt kan finde sted i det fredelige Danmark og at opdagere kan hedde Olsen eller Jensen. Noget andet er så, at kvaliteten af dansk kriminallitteratur er blevet noget bedre på det sidste. Den debuterende Orla Johansen har begået en historie om en særlig ubehagelig form for forbryder, ægteskabssvindleren der ikke nøjes med at franarre sine ofre deres penge, men også tager deres liv. Bogens specielle eksemplar af racen er meget dygtig, han slipper godt fra flere mord, men løber så på en pige med ben i næsen og en kriminalmand, som kan hamle op med ham. Alligevel er han ved at slippe væk i sidste øjeblik takket være en meget fint udtænkt plan, men kriminalmanden, Brecht, får slået en klo i ham. Bogen er ganskespændende og velskrevet, skønt der naturligvis kan rettes indvendinger mod den. F. eks. må man nok sige, at hr. Brecht næppe er prototypen af en dansk kriminalbetjent, og hans arbejdsmetoder er præget af nogen tilfældighed. Men de svage sider ved bogen er ikke så mange, at de skulle forhindre den i at blive ladet indenfor i bibliotekerne. Beslutter man sig for køb, må man have opmærksomheden henledt på, at bogen kommer som føljeton i Hjemmet, hvad der nok vil bevirke en forstærket efterspørgsel.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karen Sejerøe

d. 18. dec. 2018

En tilsyneladende lykkelig og nygift kvinde forsvinder og findes myrdet en måned senere. Brecht og Olsen fra rigspolitiets rejseafdeling sættes på sagen og opdager, at den har lighedspunktermed flere andre mord: en velhavende kvinde overlader sin formue til sin kommende mand, hun myrdes, og mand og penge er som sunket i jorden. Sporene fører til et ægteskabsbureau, og en medarbejderherfra myrdes. Parallelt med opklaringen følger læseren morderens nyeste affære og hans næste mordforsøg. Tusindfryd er den første i rækken af Brecht og Olsen krimier. Makkerparret introduceres ogden kvindeglade Brecht møder sit livs kærlighed, Elsie, der også spiller en rolle i de senere krimier. Forfatteren klipper fint imellem de to handlingsforløb, spændingen stiger gennem romanen,afsløringen er overraskende, men logisk. Tusindfryd udkom første gang i 1970, genudgivelsen er i pænt billigbogsudstyr med rimelige typer og bred margin omkring teksten. Sproget er på sine stederlidt kluntet, men ellershører Tusindfryd til blandt de bedste Orla Johansen-krimier.


Aktuelt

d. 29. apr. 1970

af

af

Anders B. Nørgaard

d. 29. apr. 1970


Politiken

d. 4. apr. 1970

af

af

Ib Christiansen

d. 4. apr. 1970


Jyllands-posten

d. 20. mar. 1970

af

af

L.

d. 20. mar. 1970


Berlingske tidende

d. 11. apr. 1970

af

af

Tage La Cour

d. 11. apr. 1970


Berlingske tidende

d. 31. maj 1974

af

af

Frits Remar

d. 31. maj 1974


Ekstra bladet

d. 2. juli 1974

af

af

Ole Schrøder

d. 2. juli 1974


Jyllands-posten

d. 23. maj 1987

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 23. maj 1987