Bøger / skønlitteratur til børn / dyrefortællinger

Tyren Ferdinand


Beskrivelse


Billedbog om Ferdinand, der efter et bistik bliver forvekslet med en farlig tyr. Men Ferdinand vil meget hellere ligge på engen og snuse til de duftende blomster end jage.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Karin Bodenhoff

d. 5. apr. 2019

Billedbogen om tyren Ferdinand fra 1936 kom sidste gang på Gad i 1966 og nu genudgiver Apostrof den i sin klassikerserie. Ferdinand er som Anton Hannibal Olsen en klassiker og de fleste kender historien om tyren der ikke vil stange og slås men hellere ligge på engen og snuse til blomsternes duft og som en dag farer prustende rundt, fordi han har stukket sig på en bi og forveksles af matadoren med en vild og farlig tyr. Men det er han jo ikke og efter en mislykket tur i arenaen ender Ferdinand igen på sin eng. Omslaget på den ny udg. viser Ferdinand, da han bliver stukket af bien, på den gamle står han og snuser til en blomst, måske mindre morsomt og dramatisk men mere sigende for bogens tema. Forlaget har desuden fundet det umagen værd at få bogen nyoversat. Når man som jeg har elsket Ferdinand i mange år og stort set kan den udenad er det meget svært at forlige sig med, at den ikke er som den altid har været. Men det er jo ikke Ejgil Søholms skyld. Han har oversatdenglimrendeog hans oversættelse er måske også bedre i tråd med Robert Lawsons humoristiske tegninger. F.eks. kalder han 'den gamle korkeg' for et proptræ, og der hænger da også korkpropper i klaser på træet i bogen. Men godt er det, at Ferdinand udkommer igen, ham bør ingen snydes for børn. For 4-års alderen og voksne i alle aldre.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 19. dec. 2018

Denne klassiker om tyren Ferdinand, der hellere vil sidde og nyde blomsterduften end at galoppere rundt og stange som de andre tyre, udkom for første gang i 1936. Ferdinand havner i arenaen ved en fejltagelse, da han en dag bliver stukket af en bi og opfører sig, som om han er vild og farlig. Efter fiaskoen i arenaen, hvor han er blid som et lam, transporteres han tilbage til sin høj med korkegen, hvor han kan sidde i 'splendid isolation' og nyde roen og blomsterne. Denne sjove og originale fortælling kan både opleves som en god historie og som et symbol på pacifisme og individualisme og som et eksempel på mod til at gøre noget andet, end omgivelserne forventer. Tekst og illustrationer er fortrinsvis opstillet på dobbeltsider, hvor teksten, der kan selvlæses fra 2.-3. kl., er sat i korte linier på venstre side, medens de s/h illustrationer er placeret på højre side. Billederne er enkle, rammende, udtryksfulde og morsomme. Billedbogen er velegnet til oplæsning og samtale i bh.-2.kl. og til selvstændig læsning fra 3. kl. Såfremt tidligere udgaver trænger til udskiftning er her mulighed for en relevant genanskaffelse.


Det fri Aktuelt

d. 14. mar. 1988

af

af

Steffen Larsen

d. 14. mar. 1988



Informationer og udgaver