Bøger / faglitteratur

Ud med dannelsen : 50 år efter 1968 : en antologi


Beskrivelse


Antologi der belyser udviklingen, der har ført til at dannelseselementet er forsvundet ud af uddannelsessystemet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. nov. 2018

af

af

Jytte Bræmer

d. 1. nov. 2018

Dannelseselementet er forsvundet ud af uddannelsessystemet. Antologi, der belyser og gennemgår udviklingen, der har ført til den tilstand. Primært for beslutningstagere og folk, der arbejder med udvikling af uddannelsessystemet fra grundskole og opefter.

I 50-året for 1968 gøres der status over uddannelserne. Hvor drømmen var mere frihed, har undervisningssektoren snarere udviklet sig henimod fabrikker, hvor nytteaspektet hersker, og hvor uddannelse bliver et produkt og en vare. Artiklerne spænder vidt. Fra personlige erindringer fra gymnasie- og universitetsstudium over beskrivelser af det klassiske dannelsesbegreb, gennemgang af en række centrale tænkere til et par udenlandske studerendes syn på det danske uddannelsessystem. Også sparekrav, taxameterprincip og manglende faglig kvalitet i uddannelserne behandles. Artiklerne er af varierende længde.

Antologien virker fragmenteret; man kommer i tvivl om, hvorvidt artiklerne i første omgang er skrevet til andre sammenhænge og dernæst samlet her. Den virker uredigeret og artiklernes forløb rodet. Beskrivelserne af tænkerne virker påklistrede, ligesom de korte interviews med udenlandske studerende kommer dumpende uden egentlig sammenhæng med det øvrige. Engageret og sprogligt klar, men de subjektive følelser står undervejs i vejen for budskabet og pointerne.

Problemstillingen er langt bedre beskrevet i Hvor står kampen om dannelsen?.


Jyllands-posten

d. 8. jan. 2019

af

af

Mikael Busch

d. 8. jan. 2019


Information

d. 22. mar. 2019

af

af

Steen Nepper Larsen

d. 22. mar. 2019