Bøger / skønlitteratur / digte

Udvalgte digte


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Digte om identitet, sprog og verden af portugisiske Fernando Pessoa (1888-1935).

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2016

af

af

Thomas Olesen

d. 25. okt. 2016

Splittet identitet? Fernando Pessoas vilde og alsidige digte, skrevet af fire fiktive forfattere, er højaktuelle for den moderne læser.

Pessoa, 1888-1935, skrev under heteronym, dvs. en fiktiv forfatteridentitet med komplet livshistorie. Bogen indeholder digte af 4 udvalgte heteronymer, som alle er beskrevet i forordet af Martin Bastkjær. Første heteronym er den asketiske Alberto Caeiro og hans hyrdedigtning, som hylder en før-sproglig, umiddelbar væren i verden: "(...) En meget let vind passerer, / Og forsvinder, stadig meget let. / Og jeg ved ikke hvad jeg tænker / Og prøver heller ikke at vide det." Dernæst opiumafhængige Álvaro de Campos futuristiske digte, som hylder fremskridtet og teknologien: "O hjul, o tandhjul, jeres evindelige r-r-r-r-r-r! / Rasende maskineriers kraftige, kontrollerede spasme!" Herefter lægen og neoklassicisten Ricardo Reis, der flygter fra verdens forgængelighed: "Sikkert anbragt på den faste søjle / Af versene, jeg er i, / Frygter jeg ikke tidernes og glemslens / Navnløst flydende fremtid" Til sidst Fernando Pessoas symbolistiske digte: "Mellem min søvn og min drøm (...) En flod".

Vildt interessant læsning! Med god introduktion, som giver vigtige informationer om de 4 heteornymer. Identitet er fortsat et yndet emne, men Pessoa er forbilledlig med sin konsekvente eksperimenteren.

Flere, samtidige europæiske forfattere som fx irske James Joyce, italienske Luigi Pirandello og franske Proust skrev om identitet, sprog og verden.


litteratursiden.dk

d. 2. jan. 2017

af

af

Øjvind Fritjof Arnfred

d. 2. jan. 2017

Et vellykket og veloversat udvalg af Pessoas personligheder. Man bør ikke snyde sig selv for en chance som denne for at gå på opdagelse i poetens janushoved, men man skal holde tungen lige i munden, n...


Berlingske tidende

d. 12. nov. 2016

af

af

Jørgen Johansen

d. 12. nov. 2016


Information

d. 3. dec. 2016

af

af

Torben Brostrøm

d. 3. dec. 2016