Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ulf Jokkesøn på flugt - og andre krøniker fra en ond tid


Beskrivelse


Ca. år 1090 flygter Ulf hjemmefra og møder drengen Raft, hvis landsby er blevet overfaldet af Venderne. Senere finder Ulf sin biologiske far Skjalde Jokke, som han drager rundt i Europa med.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karsten Strauss (skole)

d. 18. dec. 2018

I denne 4. historiske roman, der foregår omkring år 1090, er der stadig onde tider i Danmark. Venderne hærger i det sydlige Danmark, og i handlingsforløbet følger vi de to unge knægte Raft,der kommer fra en udplyndret fiskerlandsby, som Venderne har udbrændt, og Ulf, der er hovedpersonen, der ved et besøg i Roskilde finder sin biologiske fader, og følges med ham mod et togt modVenderne. Efter en del oplevelser drager de rundt i Europa som skjalde, for til sidst at gå hver til sit efter hjemkomsten til Roskilde. Forfatteren formår på en særdeles spændende og interessantmåde at berette om et stykke Danmarkshistorie, som normalt ikke vil vække den store interesse blandt skolebibliotekets læsere. Bogen er illustreret med enkelte sort / hvide stregtegninger, ligesomder bagest i bogen findes historiske diagrammer over kongerækken samt andre historiske personer, der er omtalt i handlingsforløbet. Der er indholdsbeskrivelse, seriehenvisninger samt et kort overdatidens Europa. Datypografien er letlæselig og historien fortalt på en spændende og interessant måde, vil bogen givetvis sammen med de øvrige i serien vække interesse fra 11-12-års alderen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lisbeth Clausen

d. 18. dec. 2018

Historien om persongalleriet fra I vikingernes skygge 1-3 fortsætter her i nr. 4, hvor Ulf er hovedperson. Han må flygte hjemmefra, da hans mor er død og stedfaderen ikke mere tåler ham. Hankommer på sin flugt ud for et angreb af venderne og slutter sig sammen med en dreng fra den overfaldne landsby. Yderligere kommer han i klammeri med kongens søn. Han møder sin far, Skjalde Jokke ogdrager videre med ham til vendernes land for at følge den danske konges hær. De forsøger af al magt at holde sig uden for kampene og det lykkes også. De rejser rundt og kommer først efter flere årtilbage til Danmark og kongens hof. Her møder han bl.a. sin »tvilling« Thyra og slipper sammen med hende væk for næsen af kongens søn, som efter endnu en episode i vendernes land stadig er hansfjende. Såvel denne som de øvrige bøger i serien er velfortalte historier, som indeholder gode tidsbilleder og gode personskildringer. Det er historien oplevet gennem enkelte personer på en god ogtroværdig måde. Bogener Iæsevenlig i Stor-python seriens sædvanlige udstyr og standard. Illustrationerne er små, mørke og ikke så spændende. 11 år.