Bøger / faglitteratur

Ulykkelig hændelse : personskadeulykkernes kulturhistorie fra de ældste tider til 1800-årene


Beskrivelse


Belyser forekomsten af personskadeulykker og hvordan man gennem tiden har forsøgt at undgå dem. Fra ritualer, bønner og besværgelser til mere moderne former for forebyggelse.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. feb. 2012

af

af

Hans Michelsen

d. 7. feb. 2012

I bogen berettes næsten i opremsningens form et utal af ulykkelige hændelser, og bogen er meget statistisk orienteret. Kendskab til ulykker kan føre til metoder til at forhindre eller minimere disse, og læserne skal findes i kredsen af disse mennesker.

Bogen går langt tilbage i tiden for at belyse forekomsten af personskadeulykker, og hvordan man søgte at undgå dem. Forebyggelse tog sig anderledes ud i en tid, hvor ritualer, bønner og besværgelser ofte blev brugt for at hindre, at noget gik galt. Forholdene i oldtidens mellemøstlige kulturer, Hellas og Romerriget nævnes, og de var selvfølgelig meget forskellige fra det mindre udviklede Nordeuropa. I bogen lægges hovedvægten dog på forholdene i Danmark og til dels de øvrige nordiske lande. Samfundet blev i stigende grad optaget af, hvordan ulykker med personskade kunne forebygges, og det førte bl.a. til mange indlæg i den offentlige debat og til undersøgelser af især trafik-, drukne- og faldulykker. Steensberg er fhv. embedslæge og hans erfaringer fra de dermed forbundne retsmedicinske funktioner har ført til en interesse for, hvordan ulykker kan undgås.

Steensberg har tidligere udsendt om lignende emner Trafik og alkohol : dansk forebyggelsespolitik, 2007 og Medicin, miljø og mennesker, 1990.

Steensberg trækker nogle lange kulturhistoriske linjer i historien om ulykkelige hændelser og beskrivelser af, hvordan disse kunne undgås.