Bøger / faglitteratur

Vejen til oplysningen


Beskrivelse


Introduktion til tibetansk buddhisme og guide til stadierne på den spirituelle vej mod oplysning.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. nov. 2013

af

af

Alma Lind Jensen

d. 22. nov. 2013

Henvendt til enhver, der vil vide mere om Dalai Lamas åndelighed og essensen af buddhismen - nemlig oplysningen og, som titlen siger, vejen dertil. Bogen kan også bruges i opgavesammenhæng på gymnasieniveau.

Det er Dalai Lama selv, der fører pennen i denne bog om buddhismen og vejen til oplysningen. Men vi kommer ikke udenom en række forord af den ene og den anden med mange snirklede forklaringer og forsirede lovprisninger. I samme øjeblik man når ud i forvirringens land eller rammer kvalmegrænsen, vil jeg anbefale at man går direkte til Dalai Lamas tekst, som er noget mere jordbunden. Enkelhed er, hvad der præger hans liv og lære. Enkelhed er vejen til oplysning. Vejen til oplysning indebærer frigørelse fra en masse bindinger, som eksisterer i de fleste menneskers liv, og fører til et rigt indre liv i åndelig oplysning og bidrager til at hæve klodens åndelige vibration. Det kan man læse mere (og bedre) om i bogen, hvor Dalai Lama bevæger sig igennem de enkelte trin på vejen mod det oplyste mål. Han bygger på en lang tradition af mestre og henviser i denne bog meget til den 3. Dalai Lama. Selv er han den 14. i rækken.

I dette felt vil jeg anføre Erik Meier Carlsens Tilstedeværelsen fra 2007, som dog adskiller sig på et væsentligt punkt ved at være skrevet af en anden person end hovedpersonen selv. Det samme er Den åbne vej, 2008.

Bogen kan sagtens bruges som introduktion til tibetansk buddhisme, men vil også blive efterspurgt af Lamaens store tilhængerskare her i landet.