Nedslag i egen historie og dannelsesproces fra en vigtig humanistisk stemme i samfundsdebatten, der her fortæller hvordan han er nået frem til en kombination af det biologiske, filosofiske og psykologiske i sit adfærdspædagogiske arbejde. Til læsere med interesse for det pædagogiske og socialpsykologiske og for Per Schultz Jørgensen.
PSJ fortæller om en række nedslagspunkter i sit liv, der har haft en betydning for ham i egen dannelsesproces og som har ledt ham frem til en erkendelse af et reflekteret børnesyn, der både anerkender friheden, omsorgen og forpligtigelsen for dannelsen i det pædagogiske arbejde. Vi hører om en række betydningsfulde fikspunkter, hvor interessen langsomt vækkes for det adfærdspsykologiske og pædagogiske. Vi tages med i overvejelser om karrierevalg med bl.a. børnekommision, børneråd, Danida og professorat og får en forståelse for hans engagement i samfundsdebatten, der især har gjort sig gældende på flygtningeområdet.
PSJ formår, i nogle korte nedslag at tegne et skarpt portræt af sig selv, så man ser for sig, hvordan han er rundet af en række betydningsfulde hændelser, og hvordan han aldrig er holdt op med at lade sig påvirke, indignere og gøre modstand, når nødvendigt. En stærk portrætbog af en stor humanistisk stemme.
Som erindringsbog kan den sammenlignes med fx Litteraturen giver form til en følelse 1960-2019Ingen vej udenom og Ingen vej udenomSom erindringsbog kan den sammenlignes med fx Litteraturen giver form til en følelse 1960-2019 og .