Bøger / faglitteratur / ordbøger

Verdens lykkeligste folk : en bog om Danmark


Beskrivelse


Forfatteren, en svensk journalist, bosatte sig i 3 måneder på Nørrebro, og undersøgte gennem dagligdags iagttagelser, interviews og journalistisk research indvandrerdebattens udvikling i Danmark over de sidste årtier. Kan det samme ske for svenskerne?

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. nov. 2009

af

af

Jytte Bræmer

d. 23. nov. 2009

For politikere og alle med interesse for det danske samfunds udvikling.

En polemisk, journalistisk reportage af den unge journalist ved Aftonbladet, Lena Sundström. Hun indlogerer sig på Nørrebro i 3 måneder for at opleve det Danmark, hun holder af, men som hun ser har undergået en forandring de seneste 10 år. Hun observerer fremmedfjendskhed og intolerance, og bogen er et hårdt angreb på højrefløjen i almindelighed og Dansk Folkeparti i særdeleshed. Hun indsamler sine oplevelser ved at vandre rundt i København og snakke med folk, ved at gå på danskkursus og møde politikere og almindelige mennesker. Bogen er tænkt som et kærligt kritisk opråb til Danmark og samtidig en advarsel til hendes eget land om ikke at følge den danske udvikling hen imod et land præget af fremmedfjendsk retorik. Hun har en kærlig tone i forhold til den almindelige dansker, som hun ikke ser som generelt mere racistisk end svenskerne. Bogen har været omdiskuteret i Sverige, hvor den udkom for nogle måneder siden, og TV 2 har vist dokumentarfilmen, der har udspring i bogen, som også nok skal vække debat herhjemme.

Kan i formen sammenlignes med Anne Knudsens kritiske kulturanalyse af Danmark og danskerne i Her går det godt - send flere penge, 1997. Her er det ikke den kønspolitiske vinkel, men de etniske og indvandrerpolitiske briller, der er sat for øjnene.

En svensk journalistisk debatbog om den udvikling, Danmark har undergået de seneste 10 år hen imod et stadigt mere fremmedfjendsk og intolerant land.


Information

d. 28. nov. 2009

af

af

Rune Lykkeberg

d. 28. nov. 2009