Bøger / faglitteratur til børn / lærebøger

Verdenshistorie. Bind 1 : Fra klassisk til førmoderne tid


Beskrivelse


KILDER KAP. 1: Indskrift om herskerinden K'atun Ajaw fra byen Namaan i det centralamerikanske område ca. 706 e.v.t; Indskrift om herskeren Eannatum fra byen Lagash i det mesopotamiske område ca. 2500 f.v.t.; KAP. 2: De Tolv Talers Lov 451-450 f.v.t.; Breve fra søfolk i den romerske flåde 2. årh. e.v.t.; Juvenal om kvinder i almindelighed, Rom 2- årh. e.v.t.; Tacitus: Annales, 11. bog, 48 e.v.t. Om at give folk i provinserne plads i Senatet; KAP. 3: Slaget ved Poitiers, 732; Urban IIs tale i Clermont, 1095; Ibn al.Athir om "Grunden til at frankerne invaderede Syrien"; Ibn al-Athir om frankernes erobring af Jerusalem; Yakuts beskrivelse af Bagdad, ca. 1000 e.v.t.; Avicenna om medicin ca. 1020 e.v.t.; KAP. 4: Johan Hus: Sidste erklæring 1. juli 1415; Om de forbudte bøger ca. 1515; Ny lov for de amerikanske og filippinske besiddelser 1542; Lope de Aguirre: Brev til Kong Filip af Spanien 1561; KAP. 5: Det Hollandske Ostindiske Kompagnis privilegiebrev 1602; En anonym franskmands beskrivelse af europæerne i Asien 1617; Stormogul Jahangir: Brev til James I, konge af England 1617; Striden om De Kinesiske Ceremonier 1715.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. aug. 2014

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 18. aug. 2014

Oversigtsværk for den historisk interesserede. Oplagt til undervisnings- og opgavebrug fra og med folkeskolens ældste klasser.

2 forfattere skriver her en bog som fungerer ligeså glimrende som oversigtsværk som egentlig historisk grundbog til undervisning. Den er første bind i en kronologisk verdenshistorisk serie, og dykker dygtigt ned i verdenshistorien "fra klassisk til førmoderne tid". Den nyttige tidslinje før hvert kapitel rækker fra 200.000 f.v.t., hvor "Den moderne menneskeart homo sapiens opstår i Østafrika og udbredes til resten af Jorden" til 1833, hvor "Slaveri forbydes i de engelske besiddelser verden over". Bogen er pædagogisk velstruktureret og inddelt i 5 hovedkapitler: "Verdens historie begynder", "Alle veje fører til Rom", "Muhammed, monoteisme og handel", "Renæssance, reformation og rejser", "Guld, slaver og krydderier". Det kan synes voldsomt at koncentrere så svimlende en historik ned i en mindre bog på 180 sider, men jeg synes bestemt bogen magter både at give overblikket og samtidig fænger den historisk interesserede. Der er nyttige opsummerende opgaver bogen igennem.

Fint bud på et opdateret verdenshistorisk oversigtsværk. Et andet bud på et oversigtsværk er Sven Skovmands Politikens verdenshistorie. Eller er der jo også de klassiske verdenshistoriske værker i mange bind fx Politikens verdenshistorie i 22 bind.

Glimrende oversigtsværk med læsere på alle biblioteker.