Efter revolutionen i Rusland i 1917 blev tilværelsen for almindelige mennesker om muligt endnu mere fattig, usikker og voldelig. Nye arkivstudier lader os komme helt tæt på en række skæbner i det borgerkrigsramte land. Vigtig læsning for alle, der interesserer sig for Rusland.
Ruslandskenderen og historikeren Erik Kulavig præsenterer en række fortællinger om helt almindelige russere og deres tilværelse, som var blevet vendt helt på hovedet efter bolsjevikkernes magtovertagelse i 1917. Kommunisterne ønskede at slå alt det etablerede i samfundet itu og herefter opbygge det nye menneske. Gods og ejendom blev konfiskeret, og et nyt hemmeligt politi, Tjekaen, blev de nye herrer. Kulavig har på Harvard Universitetsbibliotek fået adgang til arkivmateriale, som man i dag kun med stort besvær kan få lov til at bruge i Rusland.
Som læser kommer man helt tæt på de forfærdende forhold, der efter den russiske revolution blev hverdag for befolkningen, når man læser de beretninger, Kulavig i et medrivende og letlæst sprog gengiver i sin bog. Dette er historieformidling af fineste karat.
En anden vellykket gengivelse af russisk arkivmateriale finder man i Orlando Figes Lov mig, at du kommer tilbage.