Bøger / faglitteratur

Vidnepsykologi : pålidelighed og troværdighed i dagligliv og retssal


Beskrivelse


Indhold: Hvad er vidnepsykologi? ; Opmærksomhed og hukommelse : en kort indføring ; Hvad husker ofre og vidner? ; Årsager til fejlagtig hukommelse - og modtræk ; Falske erindringer : når vidner husker ting, der aldrig er sket ; Du lyver ; Børn som vidner ; Vidnepsykologi : forskning og praksis.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. sep. 2009

af

af

Ellen Lind Jensen

d. 2. sep. 2009

Bogens målgruppe er efterforskere, advokater, dommere, psykologer, psykiatere og andre interesserede. Selvom udgangspunktet er forskning har forfatteren bestræbt sig på at gøre sproget ikke-teknisk.

Forfatteren er professor i kognitiv psykologi ved universitetet i Oslo, og bogen er oversat fra norsk, men det har ingen betydning i forhold til dens brugbarhed i Danmark. Hvor der foreligger afvigelser i forhold til dansk lovgivning mv., er der gjort opmærksom herpå i noterne. Vidnepsykolgi er studiet af mennesket som observatør og rapportør af begivenheder. Faget beskæftiger sig med, hvor detaljeret og korrekt vi registrerer det, vi ser, hvad der får os til at glemme og huske forkert, og med vores evne til at vurdere pålideligheden og troværdigheden af andres fortællinger. Bogen baserer sig på forskningsresultater, men da disse kan være knasende tørre at læse, har forfatteren belyst dem ved eksempler fra dagligliv og retssal. Sprogligt er den heller ikke vanskelig at læse. Få illustrationer, søjlediagrammer og grafiske fremstillinger.

Andet om emnet ses ikke.

Gennemgang og opdateret fremstilling af, hvor vidnepsykologien forskningsmæssigt står i dag. Målgruppen er som beskrevet ovenfor, og da emnet ikke er videre belyst hidtil, er den en oplagt anskaffelse i større biblioteker.