Bøger / faglitteratur / bibliografier

Vikingeskibet og apotekeren


Beskrivelse


Historien om hvordan apoteker og amatørarkæolog Poul Helweg Mikkelsen (1876-1940) kom på sporet af Ladbyskibet, om udgravningens forløb delvist beskrevet gennem Helweg Mikkelsens dagbogsnotater, samt om hvordan gravskibet sikredes bevaret og tilgængeliggjort for offentligheden ved etableringen af Ladbyskibsmuseet - senere Vikingemuseet Ladby.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. mar. 2010

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 5. mar. 2010

Kan formidles til historisk interesserede. Både de som har en svaghed for vikingetiden, de lokalhistorisk interesserede, og de som læser bogen som en personlig historie om apotekeren, der gør et fantastisk fund. Også til biografi-læsere. Opgavebrug fra og med folkeskolens ældste klasser.

Eigil Jakobsen (f. 1945) er mangeårig assistent netop på Vikingemuseet Ladby, og han skriver her et stykke danmarkshistorie, der ellers ikke er beskrevet før i sin helhed. At historien om apotekeren der fandt et vikingeskib har været længe undervejs vidner også direktør for Østfyns Museer, Erland Porsmoses forord om. Han skriver bl.a.: "Bedre sent end aldrig". Om forfatteren lyder det i samme forord: "Ejgil har ønsket at afrunde sit virke på museet med denne bog om Ladbyfundets historie". Det er i år i øvrigt 75 år siden fundet af vikingeskibet i Ladby. Bogen følger fundet og opgravningen kronologisk og citerer flittigt ikke mindst fra dagbogs-optegnelser og avisudklip om opgravningen. Bogen er informativt illustreret, bl.a. af akvareller af Lucy Bergström. I sin indledning skriver forfatteren bl.a. om fundets gode "fødselshjælpere": "Kombinationen Erik Eriksen, Nymarkgårdens unge ejer, og Poul Helweg Mikkelsen, apoteker på Odense Svaneapotek og, dengang, Fyns arkæolog par excellence, var formentlig grunden til at Ladbyskibet i det hele taget kom for en dag.".

Første fuldstændige beskrivelse af fundet af Ladbyskibet.

Relativ smal målgruppe, men for de interesserede et danefæ af en bog.


Kuml

2010

af

af

Karsten Kjer Michaelsen

2010


Fynske årbøger

2011

af

af

Pia Sigmund

2011


Journalen

2011, nr. 2

af

af

Aase Windeballe

2011, nr. 2