Bøger / faglitteratur til børn / interviews

Vores dyr?


Beskrivelse


Debatbog om vores forhold til dyr. Gennem interview med bla. dyreværnsfolk fokuseres på, hvordan vi behandler de mest udbredte dyr i Danmark, og der sættes spørgsmålstegn ved, om vi gør det godt nok.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. feb. 2001

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 20. feb. 2001

Det er en ganske udmærket bog om dyrevelfærd. Den består af nitten interviews, som bliver bragt mere eller mindre uredigerede - i hvert fald uimodsagte - og dermed bliver det en god og nuanceret debatbog, som nok skal kunne give en heftig diskussion. Det er en broget skare af mennesker, der udtaler sig, lige fra hunde-, heste- og undulatejeren til svineproducenten, dyrepsykologen, terrarieejeren, lederen af "Institut for Klinisk Eksperimentel Forskning", jægeren, filosoffen og den militante talsmand for "støttegruppen for Dyrenes Befrielsesfront". Spredningen er bred og meget velvalgt, både når det gælder de omtalte dyr og de interviewede. Samtidig får man bl.a. et godt indblik i produktionsformer, når det gælder forskellige typer moderne landbrug, det være sig det økologiske som det mekaniserede. Undervejs er der gode faktabokse, som uddyber ens viden. Billedmaterialet er s/h fotos. De er som teksten neutrale og uden sensationshunger. Nogle af teksterne kan sagtens læses i 5. klasse, men det største udbytte vil 8.-10. klasse nok have. Sidst i bogen er der en ret lang liste med netadresser og en pudsig liste med dyreord. Der er til bogen udgivet et opgavehæfte med debatspørgsmål og oplæg til tværfagligt arbejde.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. feb. 2001

af

af

Bente Nielsen

d. 20. feb. 2001

Denne debatbog, der henvender sig til store børn, sætter fokus på dyrenes vilkår i vores samfund. Forfatteren, der tidligere har skrevet et par voksenbøger, har talt med en række mennesker, der alle på én eller anden måde har relation til dyr i deres hverdag. Bogen kommer vidt omkring og berører mange aspekter af emnet. Den indleder med et interview med en pige på 14 år, men de fleste interviews er med fagfolk eller folk fra forskellige organisationer eller andre voksne, der arbejder med dyr og børn. I flæng kan nævnes Verdensnaturfonden, Det Dyreetiske Råd, skoletjenesten i Zoologisk Have, et par jægere, en svineproducent en minkavler og mange andre. Der afsluttes med interviews, der handler om dyreforsøg, økologi og kloning. Sproget er enkelt og ligefremt, og layoutet er indbydende med sort/hvide fotos og små faktabokse. Der afsluttes med en meget god og omfattende liste med webadresser. Det er en god og nuanceret bog, som kommer seriøst rundt om de mange aktuelle, og ofte vanskelige temaer og synspunkter omkring dyrenes vilkår i vores samfund. Det gøres på en facon, som de fleste store børn kan forstå og forholde sig til, hvorfor bogen er fortrinlig til debat med børn i 12-14-årsalderen. Der findes ingen tilsvarende litteratur.


Børn & bøger

Årg. 54, nr. 4 (2001)

af

af

Tove Hostrup Pedersen

Årg. 54, nr. 4 (2001)