Bøger / faglitteratur

Vores patetiske kultur : en åndshistorie


Beskrivelse


Gennem åndshistorien fra antikken til i dag vises, hvordan den antikke retoriks tanke om patos har sat sig på dagsordenen i kultur, politik, religion, helt ind i privatsfæren, hvor både arbejdslivet og kærlighedslivet er fuld af patos.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. okt. 2010

af

af

Søren Brunbech

d. 5. okt. 2010

For nok især modne læsere med interesse for filosofi og idehistorie.

Dr.theol. og fhv. biskop Jan Lindhardt søger at indkredse patosbegrebet som det har udfoldet sig i vores vestlige, kristne kultur. Det er et begreb han har hentet fra retorikken og som han bruger som karakteristik af vores kulturs søgen efter det grænsesprængende og lidenskabelige. I bogens første del tager han læseren med på en hastig tur gennem kultur- og idéhistorien fra antikken til i dag, for at se hvordan det patetiske har udfoldet sig. Og i anden del ser Lindhardt kritisk på, hvordan den patetiske arv på en række områder forvaltes i moderne tid, og sammenligner vor tids tænkemåde med oldtidens og middelalderens. Fx når den grænseløse gerrighed ikke mere er en dødssynd, men i dag i form af flid, foretagsomhed og driftighed er en dyd, eller i det moderne menneskes patetiske uendelighedsstræben, hvor døden anses for at være en lægefejl. Meget velskrevet og i et umiddelbart tilgængeligt sprog.

Jan Lindhardt skrev i 2001 De syv dødssynder hvor han på tilsvarende måde undersøger, hvordan begreber fra åndshistorien har formet vores vestlige kultur.

En spændende og velskrevet bog, hvor Jan Lindhardt tager læseren med på en hastig rejse gennem åndshistorien og viser træk i vores vestlige kultur, der er påvirket af kristendommen og den kristne kirke.


Politiken

d. 6. nov. 2010

af

af

Poul Aarøe Pedersen

d. 6. nov. 2010


Berlingske tidende

d. 19. nov. 2010

af

af

Jesper Beinov

d. 19. nov. 2010


Kristeligt dagblad

d. 15. okt. 2010

af

af

Ulrik Høy

d. 15. okt. 2010


Præsteforeningens blad

Årg. 101, nr. 18 (2011)

af

af

Marianne Frank Larsen

Årg. 101, nr. 18 (2011)


Weekendavisen

d. 31. dec. 2010

af

af

Niels Højlund

d. 31. dec. 2010