Målgruppen er børn på 11-13 år. Bogen kan anvendes til emnearbejde, men pga. udformningen er den mest anvendelig ved arbejdet med specifikke hændelser.
Efter tre korte kapitler af generel karakter koncentrerer bogen sig om seks hændelser: Mont Pelée 1902, Mount St. Helens 1980, Nevado del Ruiz 1985, Mount Pinatubu 1991, Soufriere fra 1995 og til d.d. samt Nyiragongo 2002. Målt i menneskeliv og omfang spænder det fra det forholdsvis harmløse til katastrofer af enorme dimensioner. Forløbet beskrives ganske grundigt, suppleret af en faktaspalte, der resumerer udbruddet dag for dag, time for time. Det er interessant at følge, hvordan teknologiens udvikling har forbedret varsling og sikring, men også hvor magtesløse, især udviklingslandene er, når naturen raser og organisation lader meget tilbage at ønske. Billedmaterialet er upåklageligt, og det øvrige udstyr, små faktabokse, ord- og medialiste, er også i orden. Bogen indgår i en serie på fire. De øvrige beskæftiger sig med oversvømmelser, tsunamier og jordskælv, så derfor er der naturlige overlap.
Der er udkommet adskillige bøger om emnet indenfor de sidste år, bl.a. fra samme forlag seks indenfor de sidste 10 år. Nævnes kan fx Vulkan af samme forfatter fra 2006 Den foreliggende bog adskiller sig ved at nedtone den generelle del til fordel for en grundigere beskrivelse af de enkelte hændelser.
En udmærket bog, der - selvom der findes meget materiale for målgruppen - alligevel har fundet sin egen niche.