Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Winja-smykkets hemmelighed


Beskrivelse


Roman fra middelalderen i Norge. Kong Harald myrdes, og morderen Rane bliver rigsforstander, indtil den 16-årige prins Jon er myndig. Men vil Rane frivilligt afgive magten til Jon, eller er hans liv også i fare?

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gunnar Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogens handling er henlagt til middelalderens Norge, uden det dog af den grund er en historisk bog. Kongesønnen Jon flygter i sidste øjeblik fra sin fars mordere. Han opholder sig nogen tidhos storbonden Toke. Da Rane bliver rigsforstander, vender Jon tilbage til kongsgården, så han kan overtage kongemagten, når han bliver 18 år. Men Rane er medskyldig i mordet på hans far, og hanstræber også Jon efter livet. Jon får dog efterhånden venner. En gammel fisker med en dunkel fortid giver ham et smykke med en mærkelig betydning, en munk kan mere end lære ham latin, en af Ranesbetroede mænd bliver hans forbundsfælle, en barndomsven er måske ved at svigte, han møder en meget smuk pige og opdager også faren og fristelserne ved at have magt og bruge andre mennesker. Altudspilles i et smukt, stemningsmættet landskab med fjelde og dybe skove. I en dramatisk afslutning løses alt. De onde får deres straf, Jon bliver konge og vinder Astrid. Det er en spændende ogvelskrevet bog. Før i tidenville man kalde det en god drengebog, men piger kan sagtens læse med. Den forsvarer gode, gamle dyder, de gode og de onde er til at kende fra hinanden, men er dog ogsåspændende, levende mennesker, der udvikler sig. Bogen kan læses fra ca. 11-12-års alderen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Inger Aarup Kristensen

d. 18. dec. 2018

Hovedpersonen i denne roman er den 16-årige Jon. Faderen Kong Harald er blevet myrdet af stormanden Rane, der herefter indsættes som rigsforstander, indtil Jon bliver myndig. Rane opgiver dogikke frivilligt magten, og derfor er Jons liv også i fare. Bogen har et rigt persongalleri og såvel fjender som venner er nuanceret skildret, og hovedpersonen Jon udvikler sig i det år, romanenomhandler, fra en stilfærdig dreng til en handlekraftig ung mand. Der er ligeledes en god beskrivelse af det norske landskab med dets fjelde, floder og elve. Bogens titel henviser til et smykke,der bringer lykke og kun må bruges af den retmæssige konge. Der knytter sig en særlig historie hertil, som hægtes sammen med en beskrivelse af Jons slægt gennem et par generationer. Som i de flesteridderromaner udkæmpes der selvfølgelig nogle sværdslag, men her er dog først og fremmest tale om en fortælling om slægt, tradition, venskab, had og kærlighed. Forsiden der viser nogle riddere irustning, vil sagtenskunne sælge bogen til de 12-14-årige (drenge).


Jyllands-posten

d. 1. feb. 1994

af

af

Ulrik T. Skafte

d. 1. feb. 1994