Bøger / skønlitteratur / fantasy

Witch Mountain. 1


Beskrivelse


Tegneserie uden tekst. På Witch Mountain ændrer figurernes konturer sig konstant, og dæmoner og monstre opstår ud af den blå luft. For den, der besøger bjerget, gælder det om at komme væk igen hurtigst muligt.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2015

af

af

Steffen Kronborg

d. 28. okt. 2015

Velkommen til et festfyrværkeri af et billedunivers, hvor ordene er totalt fraværende, og hvor handlingen primært udgøres af figurernes grafiske metamorfoser. Især for yndere af eksperimenter og leg med tegneseriemediets visuelle muligheder.

Rune Ryberg høstede meget ros for sit debutalbum Gigant, som også indbragte ham Pingprisen 2015 for den bedste børne/ungdoms-tegneserie. De to små hæfter i A5-format med fællestitlen "Witch mountain" ligger udtryksmæssigt i forlængelse af debutalbummet, hvor historien var klart underordnet de grafiske udfoldelser. Hæfte 1 er i sort-hvid, mens hæfte 2 præsenterer indholdet i kraftige rød-lilla kulører. Tegneren beskriver selv indholdet i sine små hæfter som "psychedelic horror" eller "psychedelic nightmare".

Ryberg er en dygtig tegner med en glimrende beherskelse af sin stærkt ekspressive streg. Hans dynamiske billedsider er da også tydeligt hovedattraktionen i nogle billedforløb, hvor hekse, monstre, vikinger og sågar Odins ottebenede hest Sleipner danner baggrund for sidekompositionernes energiudladninger. Selv om det grafiske altså er hovedsagen i begge hæfter, kan man måske spore en form for civilisationskritik i det seneste hæftes sammenkobling af vikinger og rummænd.

Søren Mosdal (især) og Ib Kjeldsmark er et par yngre danske tegnere, der ligesom Ryberg dyrker de grafiske eksperimenter og den visuelle udtryksfuldhed i deres tegneserier.