Film / fiktion / drama

Kvinden i guld


Beskrivelse


Om den jødiske kvinde Maria Altmanns (1916-2011) kamp for at få udleveret maleriet "Kvinden i guld". Det forestiller hendes moster og blev beslaglagt af nazisterne under anden verdenskrig. Det bliver et opgør med fortiden og et forsøg på at få Østrig til at indrømme dets ansvar for hendes tab af familie.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. maj 2016

af

af

Frans Rasmussen

d. 24. maj 2016

Rørende autentisk drama, der gennem skildringen af en kvindes kamp for retfærdighed viser en glemt side af følgerne af 2. verdenskrig. Fra 15 år.

Filmen handler om den jødiske kvinde Maria Altmanns kamp for retfærdighed. I 1998 tager hun kampen op for at genvinde familiens ære efter det den blev udsat for under nazismen. Nazisterne fratog hende familiens kunstværker, herunder Gustav Klimts maleri af hendes moster: "Kvinden i guld", der hænger på Belvedere Galleri i Wien og er et af Østrigs nationalklenodier. Maria ønsker maleriet tilbage og hyrer den unge advokat Randy Schoenberg for hvem sagen efterhånden bliver en besættelse. Filmen fortæller om Maria og Randys tilsyneladende håbløse juridiske kamp, blandet med skildringer fra Marias barndom og nervepirrende flugt til USA.

Tilbagelevering af stjålne kunstværker er en spændende indgangsvinkel til en skildring af de sår fra krigen, der stadig bløder, og Helen Mirren personificerer fremragende den autentiske, stædige Maria, der kæmper sin kamp, der ikke drejer sig om penge, men ære. Med sin baggrundshistorie er det en gribende og rørende film, der er dramatisk, men forstår at balancere med dens feel good-elementer.

Temaet er en stærk kvindes kamp mod systemet og minder i sin form om Stephen Frears Philomena om en mors kamp for at finde sit barn.


Kristeligt dagblad

d. 29. okt. 2015

af

af

Karen Dyssel

d. 29. okt. 2015


Jyllands-posten

d. 29. okt. 2015

af

af

Johs. H. Christensen

d. 29. okt. 2015


Berlingske tidende

d. 29. okt. 2015

af

af

Louise Kidde Sauntved

d. 29. okt. 2015


Børsen

d. 30. okt. 2015

af

af

Morten Dürr

d. 30. okt. 2015